ברך נפוחה היא סימן לבעיה בברך ולא הבעיה עצמה, בדיוק כמו שעולה החום בעת מחלה. במרבית המקרים נפיחות בברך תנבע מנוזלים בתוך הברך (בסיכום הביקור הרופא יכול לרשום משהו כמו "קיים תפליט בברך"). הנוזל יכול להיות דם במידה והנפיחות הופיעה לאחר חבלה או נוזל צהוב צלול שמופיע לרוב במצבים דלקתיים. במידה ויש נוזל בכמות רבה, קל לאבחן את קיום הנוזל בברך ומרבית האנשים יפנו לרופא ויאמרו "יש לי מים בברך". במקרים בהם יש נוזל בכמות רבה בברך תהיה בנוסף גם הגבלה בכיפוף עקב הלחץ של הנוזל שעולה בעת הכיפוף.
נוזל דמי בברך – לאחר חבלה
במקרים של פציעה ודימום בתוך הברך תופיע נפיחות של הברך באופן כמעט מידי לאחר הפציעה. האירוע יכול להתרחש בעקבות שבר תוך מפרקי, פריקה של הפיקה, קרע של הרצועה הצולבת ולעיתים רחוקות יותר בעקבות קרע טראומטי של המניסקוס. במקרים אלה אם יבוצע ניקור של הברך, הנוזל שיצא יהיה אדום מדם, אם נראות טיפות שומן בנוזל הדבר יכול להעיד על פגיעה בעצם בעקבות יציאת שומן מהעצם אל הדם. לעיתים קרובות הלחץ של הדם בברך גורם לכאבים עזים וניקור שלו יכול להקל מאוד על הכאבים. במקרים אלה לרוב יופיע נוזל בכמות של כ-30 עד 50 סמ"ק.
קרע של הרצועה הצולבת הקדמית
הרצועה הצולבת היא מבנה אנטומי שמשמש כאחד המיצבים החזקים של הברך, סביב הרצועה ישנם כלי דם שיכולים להקרע בעת החבלה. בקרע של הרצועה הצולבת הקדמית – אנשים רבים יספרו על תנועה סיבובית של הגוף על הברך בעת פעילות גופנית שמלווה ברעש אופיני של קרע ותחושה של חסר יציבות מטרידה. הנפיחות בברך תופיע לרוב תוך מספר שעות מהחבלה מלווה בכאבים עזים וקושי בדריכה על הברך.
אבחון של קרע רצועה צולבת מבוצע על ידי אורטופד קודם כל בבדיקת יציבות של הברך בעזרת מבחן מגירה קדמי ומבחן לחמן.
פריקה של הפיקה
הפיקה היא העצם הקדמית בברך ונחשבת ל-"עצם צפה" שנמצאת בתווך בין גיד הקוואד וגיד הפיקה. בפמור, שהיא עצם הירך, יש תעלה גרמית, הנקראת טרוכליאה, שבה הפיקה נעה מעלה ומטה. בנוסף, לפיקה רצועות אשר תופסות אותה במקומה בצדדים. הרצועה החשובה ביותר היא הרצועה בצד הפנימי של הברך ה-MPFL. במקרה של פריקה של הפיקה, רצועת הMPFL נקרעת והפיקה תצא מהתעלה לצידה החיצוני של הברך. תוך כדי היציאה עלולה להיגרם פגיעה בסחוס הפיקתי ובעצם שתחתיו – בעצם הירך. גם במקרה הזה הברך תתנפח ויהיה נוזל בברך – דם.
נוזל בברך לאחר ניתוח ארתרוסקופיה
למרות שניתוח ארתרוסקופיה של הברך הוא ניתוח בטוח עם סיבוכים מינימאלים, הצטברות של דם בברך היא אחד הסיבוכים הנפוצים. במרבית המקרים הנוזל יספג לבד תוך מספר ימים. לעיתים נדירות יותר הלחץ של הנוזל בברך יגרום לכאבים וידרש ניקור על מנת להוריד את הלחץ, האירוע הזה מתרחש בממוצע בחמישה עד עשרה מקרים מתוך מאה ניתוחים.
נוזל סינוביאלי בברך – מצב דלקתי
נוזל סינוביאלי הוא נוזל שנוצר במפרק מרקמה רכה שנקראת סינוביה. באופן נורמלי יש בכל מפרק נוזל בכמות קטנה. במקרים של דלקת בברך כמות הנוזל גדלה, מכיוון והנוזל מתפתח באופן הדרגתי על פני מספר ימים ולא תוך מספר שעות כמו בחבלה, כמות הנוזל בברך יכולה להיות גדולה יותר ולהגיע אפילו ל100 סמ"ק. המחלה הנפוצה ביותר שתגרום לנוזל בברך היא שחיקת סחוס ניוונית – אוסטאו ארתריטיס. מחלות דלקתיות אחרות כגון ראומטיק ארתריטיס, פסוריאזיס, גאוט או פסאודו גאוט יכולות גם כן לגרום לנוזל במפרק.
ארתריטיס ניוונית – אוסטאו ארתריטיס
פגיעה שחיקתית בסחוס המפרקי, הידועה בשם אוסטאו-ארתריטיס (Osteoarthritis) זו אחת ממחלות המפרקים הנפוצות ביותר בעולם. ניתן לומר שלמחלה שלושה מרכיבים – דלקתי, מכאני וכאבים. התהליך הדלקתי במפרק גורם לנוזל בברך, לכאב ולנטיה של הסחוס להפגע. כאשר הסחוס המפרקי נפגע חתיכות קטנות שלו יכולות להתפרק ולהסתובב במפרק וכך אף להגביר את התהליך הדלקתי בברך דבר שמעלה את נפח הנוזל בברך. שחיקה מתקדמת של הסחוסים בברך יכולה להוביל בסופו של דבר להחלפה של המפרק. במקרים כאלה של נוזל בברך, ניקור והזרקת סטרואידים תוך מפרקית יכולים להקל מאוד על הכאב. על מנת להוריד את הדלקת בצורה ביולוגית ניתן גם לבצע הזרקות של אורתוקין לברך או הזרקות PRP לרוב יתנו מענה לזמן ארוך יותר.
קרע מניסקוס
קרעים במניסקוס לרוב יגרמו לכאבים, ופחות לנוזלים בברך. במידה והקרע כרוני, או מלווה בפגיעה סחוסית והתחלה של ארתריטיס ניוונית הקרע יכול להיות מלווה בנוזלים דלקתיים בברך. גם במקרים שבהם יש חתיכת מניסקוס קטנה חופשיה בברך עלול להופיע נוזל בברך.
עוד באותו הנושא:
גופים חופשיים בברך
גופים חופשיים בברך לרוב יופיעו בעקבות פגיעה סחוסית בנוכחות ארתריטיס או בעקבות קרע מניסקוס עם חתיכות קטנות שצפות בברך – במקרים האלו יהיה נוזל בברך. במקרה של מחלה שנקראת סינוביאל כונדרומטוזיס, יכולים להופיע בברך כמות גדולה מאוד של גופיפים חופשיים, עשרות של כדורים קטנים בגודל פנינה. המחלה גם כן תלווה בעודף נוזל בברך ונפיחות.
לסיכום
נפיחות בברך מופיעה בעקבות נוזלים בברך – בעקבות חבלה יופיע נוזל דמי, ובעקבות דלקת נוזל צהוב סינוביאלי. ניתן לבצע ניקור וניקוז של הנוזלים על מנת להוריד את נפח הנוזלים ולהוריד כאבים. הזרקה של סטרואידים יכולה להתבצע בסיום הטיפול ישירות לברך.
היי דר איתמר, אני לאחר שני ניתוחים של שחזור צולבת, האחרון עם אופרציה עש מקינטוש שלאחריו התבצעה ניתוח נוצ'פלסטיה.
לאורך כל התקופה שבה נערכו הניתוחים וגם כעת ישנה נפיחות בברך(ברך שמאל) בחלקה השמאלי החיצוני. משהו שנראה כמו בסרטון הניקור שהעלית.
השאלה האם יש דרך להוריד את הנפיחות הזו במידה וזה לא נוזל?
ובמידה וזה כן נוזל כיצד ניתן לקבוע איתך תור לניקור הנוזל?
הי גיא,
האם ביצעת MRI לאחר הניתוח השני? האם הנפיחות באזור ניתוח המקינטוש?
אפשר לקבוע תור טלפונית ב03-5505021 או בכפתור בצד ימין למטה.
שלום ד״ר איתמר. שמי אבי
אשמח בבקשה לדעת כדי לעשות ניקר של נוזלים בברך, חייבים לעשות MRI . הוא פשוט לקבוע תור אליך . אני אחרי ניתוח של שיחזור הצולבת הקידמית ותפרה של שתי המניסקוסים. מרגיש כושי רב בכיפוף והברך נפוח לי מאוד אשמח לתשובה כדי לטפל בזה בדחיפות
לצורך ניקור של ברך אפשר לבצע בדיקת US לראות את הנוזל ולבצע ניקור בהנחיית אולטרסאונד, אין צורך בבדיקת MRI
שלום ד”ר לפני כחודש ביתי התחתנה ואני רקדתי ברחבת הריקודים , עוד באותו ערב ברך ימין התחילה לכאוב,אחרי שבוע לא יכולתי ללכת , נגשתי לצילום ,אמרו שינויים ניווניים ,ופגיעה ברצועות ,לא ברורה ההבחנה ,הרופא נתן לי אתופן,עבר חודש וחצי מהחתונה והכאבים ממשיכים ויש נפיחות בברך .מה לעשות ?
הי רוניתה,
נשמע שיש צורך לבצע MRI של הברך לראות אם יש קרע מניסקןס או פגיעת סחוס. לפי התוצאה יהיה אפשר להחליט מה צריך לעשות בשביל לטפל בך.
שלום דר איתמר.
בעלי בן 36. לפני כשלוש שנים קם בבוקר אחרי לילה של כאבי ברכיים עם 2 ברכיים מנופחות כמו של פיל!!! ממש , בגודל עצום, אפילו הרופאים נבהלו לדעתי…. היינו אצל מספר מומחים, לאחר בדיקות נקהע כי מדובר על תגובה אוטואימונית של הגוף כתוצאה מוירוס שתקף את הגוף….. קבלנו סטרואידים וזה פשוט חלף…
אתמול, שוב פעם, כאבים בברך, הבוקר קם עם רגל ימין נפוחה בברך, אגב אחרי מאמץ ואליר וירוס בשבוע שעבר.
האם אפשר להסיק מכך מסקנה כלשהי? יש חשד למשהו גדול יותר חלילה ממה שנאמר לנו בזמנו? אשמח לחוות דעתך…
בברכה
מעיין שלום,
מהסיפור שלך עולה חשד לבעיה ראומטולוגית.
מציע לדבר עם רופא המשפחה לבצע בדיקות דם לפרופיל ראומטי ולהפגש לאחר מכן עם רופא ראומטולוג.
שלום וברכה
אני בן שלושים לאחר עשרה ימים מניתוח ארתרוסקופיה בברך ותפרו לי את המיניסקוס
יומיים לאחר הניתוח בוצע לי ניקוז של 35 סמק דם מהאזור
לאחר שלושה ימים נוספים הרגשתי שוב לחץ באזור האחורי של הברך, ובוצע לי ניקוז נוסף של 45 סמק
לאחר שלושה ימים שוב התהליך חזר על עצמו באותו כמות דם [הרופא אמר שהדם כבר נראה יותר נוזלי]
ועכשיו לאחר כ24 שעות מהניקוז האחרון, אני שוב מתחיל להרגיש לחץ באזור, יש לכם מה לעזור לי בנידון?
תודה רבה מראש
היי שמואל,
דימום בברך אחרי ניתוח ארתרוסקופיה של הברך זה אירוע מעצבן ולא נעים אבל לרוב ייפתר לבד בלי ניתוח חוזר.
חבישה אלסטית, קומפרסים קרים, מנוחה והרמה של הרגל לרוב יסדרו את הבעיה.
לפעמים צריך לעשות ניקור של דם מהברך, בעיקר אם יש כאבים.
ניתוח חוזר לעצירת דימום יהוצעמרק במקרים חריגים