קרע של המניסקוס היא אחת הפציעות הנפוצות ביותר בברכיים, בגיל צעיר לרוב יתרחש לאחר פציעה טראומטית עם סיפור של חבלה לברך, בגיל מבוגר יותר הפגיעה במניסקוס תהיה בדרך כלל פגיעה שחיקתית ניוונית ותלווה בפגיעה בסחוס המפרקי.

אנטומיה ותפקוד

בברך יש שני מניסקוסים, מניסקוס מדיאלי, שנמצא בצד הפנימי של הברך, ומניסקוס לטרלי שנמצא בצד החיצוני של הברך. המניסקוסים הם מבנים בעלי צורה של חצי סהר המשמשים לשמירה על הסחוס ולעזרה ביציבות הברך. באופן כללי, הברך מורכבת משלוש עצמות, קצה הפמור (עצם הירך) – שבנוי בצורת שני כדורים, החלק העליון של הטיביה (עצם השוק) – שמורכב משני משטחים יחסים שטוחים, והפיקה מלפנים. המניסקוסים מעמיקים את המשטח המפרקי שבין החלקים העגולים של עצם הירך למול החלקים השטוחים של עצם השוק, באופן זה המניסקוסים עוזרים בפיזור הלחצים בין העצמות והורדת הלחץ מהסחוס בברך. כל אחד מהמניסקוסים מחולק לשלושה אזורים – קרן אחורית, גוף וקרן קדמית. אספקת הדם של המניסקוס מגיעה מהשוליים החיצוניים שלו, ולכן מיקום הקרע במניסקוס יכול לקבוע האם ישנה אפשרות שהפציעה תחלים.

מנגנון פציעה

קרע מניסקוס היא הפציעה הנפוצה ביותר שמובילה לכאב ממקור מניסקיאלי בברך. אחת האפשרויות לפציעה של  המניסקוס היא על ידי ביצוע כריעה (כיפוף של הברך עד הסוף), בסוף הכיפוף מופעל לחץ גבוה על הקרן האחורית של המניסקוס שעלול להוביל לקרע. גם תנועה סיבובית של הגוף על הברך יכולה להוביל לפגיעה במניסקוסים. לעיתים רחוקות יותר קרע מניסקוס נגרם ללא חבלה ברורה עקב גיל מתקדם, שינויים שחיקתיים בברך או פעילות ספורטיבית לא זהירה.

איך מרגיש קרע במניסקוס?

קרע במניסקוס לרוב יתבטא בכאב באחד מצדדי הברך מעל הסדק המפרקי. הכאב יוחמר בזמן כיפוף של  הברך מעבר ל90 מעלות ובפעילות גופנית. במידה וחלק מהמניסקוס הקרוע זז ממקומו והתקפל (למשל, קרע מסוג ידית דלי), אז יכולה להיות הגבלה משמעותית בישור הברך. מצב זה של הגבלה בישור הברך קרוי "ברך נעולה" והוא מהווה את אחת האינדיקציות המוחלטות לטיפול ניתחי בקרע – תפירה או הוצאה יחסית דחופה של המניסקוס הקרוע. במידה והקרע קיים מזה תקופה ארוכה, יתכנו גם כאבים סביב הפיקה ובנוסף כאבים בברך השנייה שנובעים עקב עומס גדול מהרגיל שמופעל עליה.

קראו עוד על  ציסטה על שם בייקר, נפיחות בחלק האחורי של הברך

אבחנה

בדיקת רופא אורטופד היא השלב הראשון באבחון קרע מניסקוס. בדיקה יסודית של הברך יכולה לאבחן קרע מניסקוס באופן די מובהק עוד לפני ביצוע הדמיות.

צילום רנטגן, לרוב לא יראה סימנים לקרע מניסקוס.

תהודה מגנטית (MRI) של הברך היא בדיקת הבחירה על מנת לאבחן קרע מניסקוס את המיקום והצורה שלו. פציעות נוספות בברך שמלוות את הקרע במניסקוס למשל פגיעות סחוס או קרעים בצולבת יכולים להיות מודגמים גם כן.

טיפול שמרני

לא כל קרע מניסקוס שמודגם בMRI דורש טיפול ניתוחי. במידה והברך מתיישרת באופן מלא, הטיפול הראשוני הוא פיזיותרפיה, עבודה על הורדת כאבים, חיזוק שרירים ולימוד הליכה ללא צליעה. לעיתים המתנה של מספר שבועות יכולה להוריד את הנפיחות והכאבים ואת הצורך בניתוח. יש לזכור שבמידה ומדובר בקרע שניתן לתפירה, כדאי להקדם לטיפול ניתוחי מוקדם יותר.

הזרקות סרום עשיר בטסיות (PRP), יכולה להועיל במקרה של קרע חריף של המניסקוס שנמצא במיקום עם יכולת החלמה גבוהה.

אינדיקציות לטיפול ניתוחי

  1. קרע מניסקוס שלא משתפר עם פיזיותרפיה
  2. ברך נעולה עקב קרע ידית דלי
  3. קרע שלפי הMRI ניתן לתיקון על ידי תפירה

מקרים דחופים

ברך נעולה מהווה את האינדיקציה הברורה ביותר לניתוח דחוף בברך.

טיפול ניתוחי – ארתרוסקופיה של הברך

קרע מניסקוס הוא הסיבה הנפוצה ביותר בעולם לביצוע ארתרוסקופיה של הברך. ארתרוסקופיה של הברך הוא ניתוח שמבוצע דרך שני חתכים קטנים בעור דרכם מוחדרת מצלמה מצד אחד וכלים ניתוחיים מהצד השני. במרבית המקרים בניתוח ארתרוסקופיה של הברך מבצעים הטריה של שולי המניסקוס הקרוע עד קבלת מניסקוס יציב, המטרה להשאיר כמה שיותר מהמניסקוס מצד אחד ומצד שני לטפל במקור הכאבים. אפשרות נוספת שמתאימה בעיקר למטופלים צעירים היא ביצוע תפירה של המניסקוס לצורך תיקון שלו.

קראו עוד על  ?למה בכלל צריך צילום רנטגן לברכיים, ועוד בעמידה

שיקום מהניתוח

ארתרוסקופיה של הברך הוא ניתוח עם החלמה קלה באופן יחסי. במידה ומבוצעת הטריה של המניסקוס מומלץ לנוח עם הברך ולהימנע ממאמצים למשך כשבוע. רוב המנותחים ירגישו שיפור משמעותי בכאבים כבר בשבוע הראשון לאחר הניתוח ולאחר כשלושה שבועות יוכלו לחזור לפעילות מלאה. חלק מהאנשים, בעיקר כאלו שלא שמרו על מנוחה בשבוע הראשון, יכולים לחוות תהליך שיקום ארוך יותר שיהיה מלווה בנפיחות של הברך וכאבים לתקופה ארוכה יותר.

תפירה של המניסקוס הוא ניתוח עם שיקום ארוך ומשמעותי יותר, בחלק מהמקרים יש צורך ללכת ללא דריכה על הרגל המנותחת למשך עד שישה שבועות עם הליך שיקומי של עד כחצי שנה.

סרטוני וידאו

הסבר קצר על מניסקוסים

טיפול בדיסקואיד מניסקוס קרוע

תפירה של קרע ידית דלי של המניסקוס

This post is also available in: Русский