מפרק הברך הוא המפרק הגדול ביותר בגוף, ולמעשה לוקח חלק חשוב בכל סוג של פעילות ספורטיבית. אבל, גם מהווה את אחד האזורים הנפוצים ביותר לפציעות בקרב ספורטאים צעירים. בפרסומים מסויימים מצוטט שכ55% מהפציעות בספורט מתרחשות בברכיים. פציעה בברך אצל ספורטאי מקצועי יכולה להיות הגורם שמסיים את הקריירה שלו או במקרה הטוב יסיים את העונה. גם בקרב ספורטאים חובבנים, אצנים וטריאתלטים כאב בברך יכול למנוע אימונים בנפח מתאים או להביא לסיום האימונים וההתחרויות.
אנטומיה של הברך
הברך מורכבת משלוש עצמות: הפמור (Femur) שהיא עצם הירך, הטיביה (Tibia) שהיא עצם השוק ובחלק הקדמי של הברך הפיקה – Patella. המניסקוסים, שהם שני מבנים סחוסים בצורת חצי סהר, נמצאים בין הפמור לטיביה משמשים כבולמי זעזועים, עוזרים ביציבות הברך ומאפשרים תנועה חלקה של העצמות הללו אחת מעל השניה. שק מלא בנוזלים, הנקרא בורסה, נמצא בחלק הקדמי של הברך, קדמית לפיקה. הברך מיוצבת על ידי שרירים, גידים ורצועות (ליגמנטים). בברך ארבע רצועות משמעותיות – הרצועה הצולבת הקדמית (ACL – Anterior Cruciate Ligament), הרצועה הצולבת האחורית (PCL – Posterior Cruciate Ligament), הרצועה הצדדית החיצונית (LCL – Lateral Collateral Ligament), והרצועה הצדדית הפנימית (MCL – Medial Collateral Ligament)
את הפציעות בברך ניתן לחלק לשני סוגים עיקריים – פציעות משימוש יתר (overuse injuries) הנגרמות מפעולה שחוזרת על עצמה ופציעות חריפות – מטראומה ישירה או עקיפה לברך. חבלה ישירה יכולה לגרום לשבר, פריקה של הפיקה או קרע של רצועה. לעומת זאת, חבלה לא ישירה – למשל חבלה סיבובית או נחיתה לא נכונה מקפיצה יכולה לגרום לקרע במניסקוסים, קרע של רצועה או פגיעת סחוס. בחלק גדול מהמקרים לאחר החבלה הברך תתנפח עקב דימום בתוך המפרק. הטיפול הראשוני המומלץ הוא מנוחה לברך, קירור הברך עם קומפרסים קרים, חבישה אלסטית, והרמה של הרגל (RICE – Rest, Ice, Compression and Elevation). משככי דלקת שאינם סטרואידים (למשל איבופן – אדוויל או נורופן) יכולים לתת הקלה מסויימת בכאבים.
פציעות משימוש יתר של הברך כוללות:
כאב ממקור פיקתי (Patello-Femoral Pain Syndrome) – לעיתים נקרא "ברך של אצנים" (Runner's knee), מסתמן ככאב בקדמת הברך בעיקר בירידת או עליית מדרגות או בישיבה עם ברכיים מכופפות לאורך זמן, למשל בסרט או בטיסה. בהרבה מהמקרים הגורם לכאב הזה היא חולשת שרירים שגורמת להסטה של הפיקה מהציר הנורמלי שלה, ובהמשך לפגיעה סחוסית. התעלמות מהבעיה יכולה לגרום לכאב חד שמוביל לתחושה של "כניעה" של הברך ואף נפילה.
בורסיטיס – דלקת של הבורסה בקדמת הברך – לרוב מסתמן כנפיחות ולעיתים אודם בקדמת הברך.
דלקת של גיד הפיקה, הגיד שמחבר את הפיקה אל השוק, נקרא גם "ברך של קופצים" (Jumper's Knee).
דלקת של השומן על שם הופה (Hoffa's Syndrome) השומן שמתחת לגיד הפיקה
כאבי גדילה או אוסגוט שלאטר (Osgood Schlatter disease) כאב ורגישות בחלק התחתון של גיד הפיקה באזור החיבור אל הבליטה הגרמית בחלק העליון של השוק. לעיתים קרובות הבליטה הזו תהיה גם גדולה מהרגיל. אופייני לילדים בגיל ההתבגרות, ולרוב חולף מעצמו עם סיום הגדילה.
דלקת של הרצועה האיליו-טיביאלית (Illio-Tibial Band Syndrome) – כאב בצד החיצוני של הברך, באזור ראש הפיבולה (השוקית), זו לרוב פציעה של אצנים אך יכולה להופיע גם אצל רוכבי אופניים. אופיני שיופיעו כאבים לאחר מספר קילומטרים של ריצה ולא מייד בתחילת הריצה.
פציעות חריפות של הברך כוללות (מסודר על פי דרגת החומרה של הפציעה):
מתיחה או קרע חלקי של שריר או גיד – Knee Strain
מתיחה או קרע חלקי של רצועה – Knee Sprain
קרע של הרצועה הצדדית הפנימית (MCL) – יופיע כאב בצד הפנימי של הברך שמוחמר בעת נשיאת משקל על הרגל (הליכה) – לרוב ניתן לטיפול באופן שאינו דורש ניתוח.
קרע של אחד המניסקוסים – יופיע כאב בגובה הסדק המפרקי בחלק הפנימי (למניסקוס המדיאלי) או בחלק החיצוני של הברך (למניסקוס הלטרלי) הברך תתנפח לאחר כיממה. בהרבה מהמקרים למטופל עם קרע מניסקוס כואב לכופף הברך עד הסוף (עד הישבן). לפעמים – בקרע ידית דלי – לא ניתן לישר את הברך עד הסוף (נקרא ברך נעולה) ובמקרה המיוחד הזה מומלץ לנתח במהירות האפשרית על מנת לשחרר הנעילה ואם ניתן לבצע תפירה של הקרע. על מנת לאבחן בצורה טובה קרע במניסקוס, מבצעים MRI של הברך, ולפי התוצאה ניתן להחליט האם יש צורך בניתוח והאם ישנה אפשרות לתפירה של המניסקוס או הוצאה של החלקים הקרועים.
קרע של הרצועה הצולבת הקדמית (ACL) – ברוב המקרים מתרחש בתנועה סיבובית של הגוף מעל הברך, לעיתים קרובות נשמע "פופ" מהברך בזמן החבלה והברך מתנפחת זמן קצר לאחר החבלה. לפעמים הברך מתנפחת מאוד, עד כדי כך שמומלץ לבצע ניקור ולהוציא דם מהברך על מנת להוריד כאבים. הרצועה הצולבת הקדמית חשובה בעיקר בפעילות ספורטיבית הדורשת תנועה סיבובית – למשל בכדורגל, כדורסל או סקי – במקרים האלו מומלץ לבצע שחזור של הרצועה. שיקום טוב של הברך בפיזיותרפיה, יכול להביא את הברך ליציבות טובה, במידה ועדיין יש תחושה של אי יציבות – למשל בכניסה לרכב, מומלץ לבצע שחזור של הרצועה.
קרע של הרצועה הצולבת האחורית (PCL) לעיתים קרובות הקרע אינו מלא וניתן לחזור לפעילות ספורטיבית לאחר שיקום גם ללא טיפול ניתוחי.
קרע של הרצועה הצדדית החיצונית (LCL) – במידה והקרע מלא וישנה אי יציבות בבדיקה, מומלץ לבצע שחזור.
שאלות נפוצות בפציעת ברך:
האם חובה לעשות MRI?
MRI היא בדיקה שעוזרת מאוד לאבחן פציעות של רקמה רכה בברך, כגון, קרעי רצועות, פגמים בסחוס וקרעי מניסקוסים. במידה ושוקלים לבצע ניתוח, מומלץ לעבור MRI קודם לכן.
אובחן לי קרע במניסקוס, האם חובה לעשות ניתוח?
לא. לעיתים קרובות ניתן להשתקם גם ללא טיפול ניתוחי, שיקום טוב של הברך יכול להביא אותה למצב שאינה כאובה, וניתן לוותר על הניתוח. במידה ולפחות שישה שבועות של פיזיותרפיה לא הועילו מומלץ לבצע ניתוח. עם זאת, במידה ומדובר בקרע ידית דלי, או בקרע שניתן לתפירה במטופל צעיר היתי ממליץ על ניתוח גם ללא שיקום מקדים. חשוב לזכור שאם נראה בבדיקת הMRI שהמניסקוס הקרוע עדיין תפקודי, הזרקות PRP יכולות להחזיר את הברך לקדמותה.
אובחן לי קרע ACL, מתי אפשר לעבור ניתוח?
כשישה שבועות לאחר הפציעה בברך. על מנת לשפר את תוצאות הניתוח, מומלץ לתת לברך להחלים מהטראומה ולאפשר לנפיחות של הרקמות הרכות לרדת לפני הניתוח. מומלץ להתחיל פיזיותרפיה עוד לפני הניתוח על מנת לשמור על טווחים ולחזק את השרירים, מה שיקל על השיקום לאחר הניתוח.
תלונות נפוצות ואבחנות מתאימות בפציעות ברכיים (לא מבטיח שעובד ב100%):
כאב בקדמת הברך בירידת מדרגות = כאב ממקור פיקתי
כאב צדדי בברך בעת כיפוף עד הסוף = קרע מניסקוס
כאב בצד החיצוני של הברך לאחר מספר קילומטרים של ריצה = ITB syndrome
תחושה של "פופ" והתנפחות מיידית של הברך לאחר חבלה סיבובית = קרע ACL
אי יציבות של הברך בתנועה סיבובית = קרע ACL
בריחה של הברך עד כדי נפילה המלווה בכאבים עזים בברך = כאב ממקור פיקתי
This post is also available in: Русский
למה רוב הכאב בלילה,במשך היום אני מתפקדת רגיל בלילה שאני נכנסת למיטה לאחר עשר דקות מתחילים כאבים ותקריות בברך שגורם להפרעת שינה שלי.בבקשה תעזרו לי מלעשות תודה
שלי שלום,
לכאב לילי בברכים סיבות רבות,
אני מציע לפנות לבדיקת רופא אורטופד.
שבוע טוב
אהבתי מאוד , מאמר מעניין הממצא את כל שניתן היה לבקש ואו להבין .
בכל מקרה אובחן אצלי קרע במינסקוס המדיאלי ובסחוס הפיקה ברך שמאל .
אכן , קיימת התופעה של בריחת הברך וחוסר יכולת לעצור את המהלך , בירידה במדרגות כאב פיקתי פנימי ולעיתים היציאה מהרכב לאחר נהיגה בת שעה ומעלה כאב בתחילת ההליכה . כאב גם בעת ריצה קלה .
מה עושים ?
תודה רבה
אבי חי
בכל
אבי חי שלום,
קשה לי לענות, הסיפור שלך עם סימנים מעט מבלבלים –
חסר היציבות יכול להתאים לקרע בצולבת
כאב בנהיגה ארוכה באמת יכול להיות פיקתי אך דווקא אופיני לכאב ממקור מפרק ירך
כאב בירידת מדרגות מתאים לפיקה
כאב בכניסה ויציאה מהרכב מתאים לצולבת ולכאב ממפרק הירך
לסיכום – אתה צריך בדיקה פיזיקאלית טובה על ידי אורטופד
בהצלחה.
ד"ר בוצר
שבוע טוב,
נפצעתי ביום שישי בברך, בבדיקה ראשונית חשש לקרע ונתנו הנחיה לנוח 10 ימים.
האם יש מניעה לבצע mri ב-10 הימים הקרובים?
כמה ימים מומלץ להמתין עד mri אם בכלל?
תודה
הי נועם, אני מקווה שאתה לא מאוד כאוב.
אין הגבלה מתי לבצע MRI לאחר הפציעה,
ניתן לבצע MRI מייד לאחר הפציעה
בהצלחה
שלום,
מופיעים אצלי כאבים בברך שמאל קצאת מעל הברך בצד ימין. הם מופיעים בציוחד בזמן ריצה. (מתפרצת)(שחקן כדורסל)
יובל שלום,
אם הכאבים בברך עדיין מטרידים אותך, יש צורך להבדק על ידי אורטופד
שלום ד"ר
אני אצנית למרחקים לפני כחודשיים עשיתי ריצת שטח של 35 ק"מ אחרי שבועות של אימונים.
שבועיים אחרי הריצה התחילו לי כאבים בצד הברך ובחלק הקידמי לאחר 17 ק"מ ומאותה פעם אני יכולה לרוץ פחות ופחות .אני אחרי שבוע של כדורי אתופן שבוע של מנוחה ובקושי הצלחתי לרוץ 10 ק"מ . עשיתי צילום ברך נאמר לי שיש לי נפילה של הפיקה , מה זה אומר? איך מטפלים בזה? האם אני צריכה להפסיק לרוץ? האם תרגילים לחיזוק הארבע ראשי יטפל בבעיה?
מה עלי לעשות אני ממש מתוסכלת.
ממתינה לתשובתך בהקדם
אילנה
הי אילנה,
מתנצל על העיכוב בתשובה,
מקווה שהכל הסתדר
במידה ולא בבקשה תכתבי שוב.
שלום אני בן 19 קיבלתי מכה חזקה באזור הפיקה ויש כאב בלעלות את המדרגות ולכופף אותה לסוף זה יכול להיות רק מכה יבשה?
שלום.
עברתי לפני שבועיים וחצי ניתוח לשחזור הרצועה הקדמית ותפירה של המיניסקוס.
הרגל עדיין לא מתיישרת וקצת נפוחה.. הרופא נתן לי תור רק לעוד חודש (6שבועות אחרי הניתוח)
הפיזיותרפיסטית אמרה שזה קצת מדאיג אותה שאני לא מצליח ליישר עד הסוף.. האם לדאגה שלה יש סיבה או שזה עדיין בגדר הנורמה?
יעקב שלום,
אני מניח שעבר מספיק זמן והברך טובה יותר.
בעיקרון נפיחות של ברך לאחר ניתוח צולבת הוא דבר נפוץ אבל לא צריך להתעלם ממנו. אם הברך נפוחה שבועיים מהניתוח צריך לפנות לאורטופד על מנת להבדק ואולי אף לבצע ניקוז של הנוזלים – פעולה שיכולה להקל מאוד על הכאבים בברך.
שלום רב,
היה לי קרע שלם ברצועה הצולבת הקדמית, לפני כחודשיים עברתי ניתוח שחזור רצועה.
יש לי יישור מלא, אבל כיפוף רק 90 מעלות.
כמה זמן צריך כדי להגיע לטווחים מלאים?
תודה.
מייסם שלום,
השיקום משתנה בין אנשים שונים, חזרה מלאה של טווח התנועה יכולה לקחת עד כשנה מהניתוח.
שלום
מתחתי בכדורגל את הרצועה בברך לפני כחודש, התחלתי פיזותרפיה וכל פעם שאני מרגיש שאני מתקדם, אני עושה תנועה לא טובה ובום כאבים, מרגיש כאילו אני חוזר אחורה. האם יש חשש להחמרה במצב? אני משתמש בתחבושת אלסטית עם סיליקון והאמת כשהיא לא עלי אז זה קורה לי (פעם מיציאה מהרכב, פעם ממעבר לישיבה, דברים שגרתיים) מה זמן ההחלמה הממוצע והאן אוכל לחזור לפעילות רגילה בעתיד ללא חשש?
הי אלעד,
התלונות שלך נשמעות כמו קרע של הצולבת הקדמית שגורם לחסר יציבות של הברך. אם לא חל שיפור משמעותי במצב הברך אני מציע להבדק על ידי אורטופד בהקדם האפשרי.
שלום ד"ר בוצר
בזמן ריצה על הליכון בחדר כושר, מופיעים כאבים בברך שמאל, הכאבים מופיעים
מספר דקות לאחר תחילת אימון הריצה, כתוצאה מהם אני נאלצת לרדת מההליכון ולהפסיק פעילות.
נוהגת לרוץ על הליכון בחדר כושר כשלש פעמים בשבוע, מרחק של 10 ק"מ. במהירות ממוצעת שהיא בין 8.8 קמ"ש ל 9.5 קמ"ש (תלוי בכוח שיש לי באותו יום…(:)
עקב כאבי שרירים ברגליים ובפרט כאבים בברך (ככל הנראה כתוצאה מהגברת עומסים ותדירות…),
מזה כחודש וחצי איני עוסקת בספורט.
במהלך ההפסקה מהאימונים, שככו הכאבים.
היום לראשונה חזרתי להתאמן בחדר הכושר – כדי לחזור לענינים בהדרגה,
הלכתי/רצתי על ההליכון במהירות ממוצעת של 7.8 קמ"ש בלבד,
כעבור כ 25 דקות החלו כאבים בברך שמאל משכתי עד הדקה ה 40 עד שלא יכולתי יותר לסבול את הכאבים,
שהלכו וגברו ככל שהמשכתי בהליכה/ריצה.
עם הירידה מההליכון הכאבים בברך שככו.
אני בת 50, כשנה וחצי לאחר ניתוח שרוול, ירדתי במהלך שנה וחצי זו כ – 44 ק"ג.
כיום BMI שלי 21. שומרת היטב על דיאטה וספורט ונוטלת תוספים תזונתיים בהתאם להוראות תזונאית ורופא.
שאלות:
1. איזה בדיקות נדרשות לצורך איבחון , מהן הבדיקוות הרלוונטיות פרט לבדיקה פיסית של אורטופד במרפאה. ( אולטראסאונד? MRI ? ואחרות..)
אני מעוניינת להגיע לרופא האורטופד עם תוצאות הבדיקות, כשתוצאות הבדיקות כבר בידי _(ככל הניתן…).
2. לאיזו בעיה אורתופדית התיאור שלי על פניו יכול להתאים?
3. האם על פניו אופי הבעיה המשוערת, ניתן לטיפול משביע רצון כך שאוכל לחזור ולרוץ על הליכון כתמול שלשום? (10 ק"מ במהירות ממוצעת שהיא בין 8.8 קמ"ש לבין 9.5 קמ"ש, בתדירות של כ- 3-4 פעמים בשבוע). במילים אחרות: האם הנזק המשוער הוא מסוג נזק הפיך?
3. יצרתי קשר עם המרפאה של ד"ר בוצר על מנת לקבוע תור, מעוניינת להגיע לביקור עם תוצאות בדיקות רלוונטיות
נא התייחסותך.
תודה, אוסנת
אוסנת שלום,
לפי התיאור יתכן ויש לך דלקת ברצועה הצדדית של הירך – ITB Syndrome במרבית המקרים פיזיותרפיה ומתיחה של הרצועה יכולים לפתור את הבעיה. את האבחנה מבצע האורטופד במרפאה שלו, לרוב הבדיקה הפיזיקאלית מספקת על מנת לעשות אבחנה טובה, אם צריך הוא יפנה לביצוע הדמיות נוספות.
שלום, תודה על המאמר,
בברך ימין יש לי "קרע חלקי ב- MCL (בדיקת אולטרסאונד), נאמר לי להמשיך בשגרה ותוך 2-6 שבועות יהיה בסדר.
האם במצב כזה אין טיפול?
נתנאל שלום,
הרצועה הצדדית הפנימית של הברך, הMCL, היא רצועה רחבה ובעלת יכולת ריפוי עצמי טובה. במרבית המקרים פרט להמתנה ולעיתים הגבלה בנשיאת משקל על הברך אין צורך לעשות שום דבר אחר. במקרים חריגים, בעיקר כאלו שמלווים בקרע של הצולבת הקדמית יש מקום לבצע תיקון ניתוחי של הרצועה.
בוקר טוב, בעקבות פציעה באימון אבחן האורטופד
חשש למתיחה או קרע חלקי של הרצועה הצדדית הפנימית.
הוא המליץ על הפסקת פעילות ספורטיבית למשך כחודש
חודש וחצי וקיבוע הברך בעזרת ברכייה עם טבעת סיליקון.
אני רצה 3-4 פעמים בשבוע ועושה אימוני קרוספיט. האם
אכן צריך להפסיק כל פעילות, פרט להליכה? תודה, סיגל
הי סיגל,
קרע של הMCL (הרצועה הפנימית בברך) לרוב מתאחה מעצמו בתנאים המתאימים. הקרע מתאפיין בכאבים עזים בזמן נשיאת משקל על הרגל כולל בהליכה. אני ממליץ שלא לעסוק בספורט ואפילו הליכות לספורט במידה ויש כאבים.
לעומת זאת, אם את לא חשה שום כאב, אני ממליץ להבדק בשנית על ידי האורטופד ולשקול את ההמלצה לספורט מחדש.
שלום דוקטור איתמר עברתי ניתוח בברך לפני כמה ימים וההחלמה היא שנה ועכשיו אני אחזור לתפקוד מלא ואני בכיתה י מה שקרה זה כתוצאה ממאמץ יתר עכשיו העניין הוא שאני שואל האם זה יוריד לי פרופיל צבאי ואם כן מה אוכל לעשות כדי להחזירו ל97 תודה רבה על הקשבתך.
דניאל שלום,
על מנת להיות עם פרופיל 97 לאחר שחזור הצולבת הקדמית בברך, כשנה לאחר הניתוח צריך שיבדוק אותך אורטופד שיתרשם ממצב הברך ויקבע שאין בעיית חסר יציבות או כאבים, בנוסף שאין לך שום תלונות מהברך. במידה וכן תמצא בעיה בברך הפרופיל שיקבע לך יהיה מקסימום 72.
בהצלחה בשיקום.
היי דוקטור
יש לי נפיחות כמו גולה בצד ימין חיצוני של הרגל .. זה מתנפח אחרי ריצה , אין כאבים .., כשאני נוגע בזה זה מרגיש בועה ריקה …
יש לך מושג מה זה יכול להיות .. יש לי את זה לפחות חודשיים .. מתנפח אחרי אימון ויורד אחרי יום מנוחה .. שוב בלי כאבים.. תודה.
הי קובי,
קשה לומר מבלי לבדוק אותך, אבל יתכן ומדובר בציסטה מניסקיאלית עקב קרע מניסקוס או דלקת של הבורסה קדמית לפיקה.
אני מציע שתפנה לבדיקת אורטופד כשזה נפוח.
שלום .כבר שנה מסתובב עם פצעית ITB .לאחרונה עברתי טפול גלי הלם עזר קצת .עדין לא יוכל לחזור למרחקים שעשתי .יש מה לעשות .כמובן שלקחתי זריקות, כדורים נגד דלקת ושום דבר לא עזר .עשתי צלום אטרסון ונאמר לי שיש לי ITB רצני .איך אפשר לטפל בצורה שאחזור לרוץ כמו פעם .בכול אופן קבוע תור אצלך .תודה .
יוסי שלום,
השלב הראשון הוא אבחון נכון – בדיקה פזיקאלית ולעיתים אף ביצוע MRI.
הטיפול הראשוני בפציעת ITB הוא מתיחות ופיזיותרפיה, במידה והכאבים לא חולפים יש מקום לשקול הזרקות של סטרואידים או הזרקת PRP.
היי דוקטור אני תלמיד בכיתה י' היום שיחקתי כדורגל בהפסקה ובמהלך המשחק כשנתתי מכה קטנה בכדור הרגשתי קנאק בברך כאילו היא זזה מייד היא היתקפלה ויש לי כאבי תופת שאני מנסה לישר אותה זה קרה לי ליפני מספר חודשים אותו דבר אבל אז הרמתי משהו כבר מה אני עושה אתה יודע אולי מה זה? תודה רבה
דוד שלום,
קשה לומר מה בדיוק קרה – יכול להיות שהפיקה קפצה מהמקום. אם הברך התנפחה מאוד כדאי לפנות לאורטופד לבדיקה והחלטה מה צריך לעשות.
מציע להתחיל מהשאלון הבא לאבחון עצמי.
שלום , בת 17 , אולי תוכל לעזור לי באבחון הבעיה.. כואבת לי הברך לאחר כיפוף לאורך זמן ולעיתים לאחר ריצה הכאבים מופיעים רק ברגל ימין בצד העליון של הברך, לאחר הרבה זמן שהרגל בכיפוף כואב לי כאשר אני מנסה ליישר אותה ולעיתים לאחר אימונים היא כואבת לי.. יש לך אולי מושג מה זה?
יובל שלום,
נשמע שיש לך כאבים שנובעים מאזור הפיקה – לרוב עקב שרירים לא מאוזנים, מציע להתחיל עם שאלון אבחון עצמי ולאחר מכן תרגילים לברכיים. במידה ולא משתפר מאוד יש לפנות לבדיקת אורטופד.
הייי איתמר
קוראים לי איתמר ולפני משהו כמו 4 חודשים נתתי בעיטה וכאבה לי הברך.
הייתי אצל אורטופדים והם שללו קרע במינסקוס הלאטארי אבל שאני נוגע בצד ימין של הרגל אני מגריש את הקנאק באותו צד הכבאים לא עזים אבל מציקין לי אני עושה הרבה ספורט בהכנה לצבא וזה מאוד חשוב לי לשרת ביחידה מובחרת האם יש צורך לעשות משהו ?
תודה רבה איתמר
איתמר שלום,
קשה לומר מה גורם לכאב ולקליק בברך שלך מבלי לבדוק אותך.
אני מציע שתגיע לבדיקה.
בני, בן 16, משחק כדורגל מקצועני. הותאמו לו מדרסים בגלל מבנה כף הרגל.
מדווח על כאבים מתחת לפיקת הברך בשתי הרגליים גם במאמץ וגם במנוחה.
אשמח לקבל כיוון לבדיקה,
תודה מראש דני
הי דני,
כאבים מאזור הפיקה יכולים לנבוע ממנח לא נכון של כף הרגל. אני מציע לבדוק מה קורה בלי המדרסים. אם זה לא עוזר הייתי מתחיל עם חיזוק עצמי של הברכיים ופניה לפזיותרפיה.
ד"ר איתמר שלום,
אובחן אצלי קרע בצולבת אחורית בברך שמאל. ביום יום אין לי כאבים . בחודשים האחרונים כאשר אני עושה פעילות כמו הליכה,אופניים או אפילו אימון על מנת לחזק את השרירים סביב הברך, הברך מתנפחת בנוזלים בכמות שתואמת את עוצמת המאמץ. לרוב קומפרסים,מנוחה ואטופן מורידים את הנוזלים תוך מספר ימים. הבעיה היא שאני מרגיש שהבעיה מחריפה ולא מאפשרת לי לחזק את השרירים סביב הברך על נמת למנוע עומס מהברך – מין מצב של ביצה ותרנגולת. האם יש לך המלצות שיעזרו לי לשקם את הברך ולחזור לפעילות רציפה ?
המון תודה.
הי תומר,
קרע בצולבת האחורית לכשעצמו לרוב לא יגרום לנפיחות ונוזלים בברך בעת פעילות גופנית. אם יש במקביל קרע באחד המניסקוסים או חסר יציבות בגלל הקרע של הצולבת זו סיבה טובה לנפיחויות החוזרות. מעבר לזה נסה להתחיל תרגול במים, אפילו תרגילי רגליים עם סנפירים.
היי דוקטור..
במהלך משחק כדורגל הסתובב לי הברך השמאלי לצד ימין עם כאב גדול בזמן הסיבוב. הצלחתי לקום רק אחרי הזזה של כל הרגל לצד ימין ואז שמעתי קליק והרגשתי מה שהוסתבב חזר למקומו.
הכאבים לאחר הסיבוב הם בצד האחורי שמאלה
מה זה יכול להיות, מה עליי לעשות עכשיו או ביומיים הקרובים.?!
הסיפור שלך יכול להתאים לקרע מניסקוס ידית דלי שחזר למקומו. אני מקווה שכבר פנית לאורטופד וביצעת MRI של הברך.
שלום ד"ר איתמר
בתי בת 21 מטיילת בדרום אמריקה. לפני שלושה ימים התחילו כאבים בחלק העליון של ברך ימין ונפיחות (שלחה תמונה, אם אפשר אשלח לך) שנשמשכת עד עכשיו ללא מגמת שיפור. אתמול ראתה רופא שנתן לה Dioxaflex וטען שזו דלקת. לטענתה זה מהליכה רבה והיא חושבת שהכל התחיל כתוצאה מסיבוב לא נכון של הרגל תוך כדי הליכה. השאלה אם ההבחנה יכולה להיות מדוייקת ללא צילום או בדיקת אורטופד. היא נמצאת באזור מרוחק וכפרי שאין בו יותר מידי אפשרויות רפואה.
שלום רב,
לאחר בדיקת רופא שהוא אורטופד כירוגי הוא איבחן שיש לביתי בעיה של: KNEE STRUCTURE DIVISION right HOFFA דלקת כרונית (דלקת של השומן על שם הופה אם הבנתי נכון).
ואמליץ על טיפול ממוקד עם אולטרסאונד ומישחת וולטרן 8 טיפולים בסה"כ ולבישת ברכייה עם טבעת סיליקון.
ואם זה לא יעזור אז לשקול זריקת סטרואידים אחת או ניתוח ארתרוסקופיה.
רציתי לדעת יותר על הבעיה של ביתי בת 19.
חשוב לי לציין שהיא חולת FMF וסובלת מנושא הברך כבר שלוש שנים (בעבר עברה טיפולי פיזיוטרפיה ודיקור אך ללא הצלחה).
מה האבחנה (KNEE STRUCTURE DIVISION right HOFFA) אומרת?
מה הם אחוזי ההחלמה? יש ריפוי וחזרה לשגרה של 100% או שזה דבר שהופך לכרוני ולא ניתן לריפוי?
ובנוגע לזריקת הסטרואידים היא יכולה לגרום יותר לנזק מאשר לתועלת מה החסרונות והיתרונות שלה?
ובקשר לניתוח מה הם אחוזי ההחלמה שלו? הוא ניתוח מומלץ? הוא יכול לעזור ולפתור את הבעיה כימעט במלואה?
ומה הם החסרונות והיתרונות שלו? והאם ניתן לחזור לשיגרה ללא הגבלות לאחר תקופת ההחלמה?
תודה רבה רבה וסליחה על כמות השאלות 🙂
היי דוקטור,עשיתי צילום mri וגילו לי שם ציסטה גנגליוניות בין הרצועות הצולבות בגודל 1.6 סנטימר ובנוסף מעט נוזל יתר בתוך מפרקי ובבורסה sp.
רציתי לדעת מה זה אומר ומה דרכי הטיפול בזה.
יש לי כאבים ביישור וקיפול הברך.
שלום וברכה ד"ר
לאחר בדיקת mri אובחנתי עם cmp3, רציתי לדעת אם טיפול שמרני ע"י מדרסים, ברכיה עם טבעת סילקון וחיזוק שריר אוכל להיות בתפקוד ספורטיבי שיאפשר לי חי"ר כרגע אני מיועד לשיריון.
ב האם הסחוס הוא רקמה שמתחדשת ואם כן תוך כמה זמן ובאיזה איכות, הבנתי שבמצבי הסחוס עם קרעים בעומק של מעל 50% הוא יחזור למוטב?
ג בהנחה שמסלול הפיקה בברך תוקן והסחוס התחדש (כמה שיכול) האם אמורה להיות קיימת מניעה כלשהי לפעילות ספורטיבית?
תודה רבה על נכונתך לשתף ידע עם הציבור.
הי אביעד,
פגיעה סחוסית בפיקה דרגה שלוש זו פגיעה מאוד מתקדמת, על פניו לא הייתי ממליץ להתגייס לחייל קרבי.
מציע להתחיל בטיפול פיזיותרפיה לשיפור מהלך הפיקה. ברכיה יכולה לעזור לעיתים.
ניתוח לטיפול בסחוס או להסטה של הפיקה אפשרי גם
היי ד״ר ,
התחלתי להתאמן בשלושה חודשיים האחרונים באופן רציף, כלומר בין אימון לשני אימונים בשבוע שלפני כן לא התאמנתי כלל.
התחלתי עם מאמו אישי, על מנת לוודא שאכן אני חוזרת לכושר בצורה נכונה ללא גרימת נזק או עומס.
בחודשיים האחרוני החלו לי כאבים בעצם הזנב, לאחר כשלושה שבועות החלו לי גם כאבי ברכיים – כאשר אני מתכופפת, עולה/יורדת במדרגות, יורדת לסקוט מזוויות מסויימת ולפעמיים גם כאשר אני שוכבת במיטה ומקפלת רגליים.
הייתי אצל אורטופד אשר אמר שסיבכתי את הפיקה, נתן לי ארקוקסיה למשך עשרה ימים ותרגיל הרמת הרגל כאשר אני שוכבת במיטה או עומדת על מנת לחזק את השריר 30 פעמיים , 3 פעמיים ביום.
אינני מרגישה שיפור בכאב, האם יש לך המלצה או הבחנה אחרת ?
תודה רבה !
תיקון- הרופא אמר שסובבתי את הפיקה
חן שלום,
קודם כל כדאי לפנות לטיפול פיזיותרפיה.
צריך לבדוק כח שרירי ליבה גמישות השרירים ומנח כפות הרגליים.
שלום ד"ר בני בן ה 13 משחק בליגת כדורסל 4 פעמים בשבוע. לפני כחודש וחצי החל לכאוב לו הכרך ברגל ימין. לפניכשבועיים היינו אצל אורטופד והוא טען שהוא לא עושה מתיחות מספיק טוב ונכון. אחרי הפסקת אימונים של שבועיים חזר לאימון אחד ושוב כאב לו ממש והפסיק שוב. קבענו תור לפיסיטרפיסטית ספורט, עד אז, האם יש תחבושת מומלצת לכאב השוטף? (לפעמים בהליכה מאומצת או בעליית מדרגות) עד שנדע איך לטפל ומה בדיוק מקור הכאב. תודה מראש, אמא מודאגת