קרע של הרצועה הצולבת בברך היא אחת הפציעות המוכרות ביותר, בעיקר בגלל התאטרליות שיש במנגנון הפציעה והשיקום הארוך שידרש בהמשך. הקרע לרוב יתרחש בעת פעילות ספורט בסיבוב הגוף על הרגל שמקובעת לרצפה. מעבר לכאב החד, לעיתים קרובות הנפצע ישמע רעש מהברך – קליק או רעש של קריעה. נפיחות משמעותית של הברך תופיע תוך מספר שעות . הרצועה עוזרת ביצוב הברך, קרע שלה עלול להוביל לחסר יציבות ותחושה שהברך בורחת גם בפעילות יום יומית. במקרים כאלה צריך לשקול בחיוב ניתוח לשחזור של הצולבת.

אנטומיה ותפקוד

בברך שתי רצועות צולבות, קדמית ואחורית ובלועזית Anterior Cruciate Ligament ו- Posterior Cruciate Ligament, בראשי תיבות מסמנים אותן בתור ACL ו- PCL. הרצועות הצולבות הן מבנים תוך מפרקיים ומחברות בין עצם השוק (הטיביה) לעצם הירך (הפמור) ותפקידן לשמור על יציבות הברך – תנועה קדמית ואחורית ותנועות סיבוביות. הרצועות שוכבות בהצלבה זו לזו ולכן נקראות רצועות צולבות. מעבר ליציבות המכאנית שהרצועות נותנות, בתוך הרצועות הצולבות ישנם חיישנים שמעבירים למח מידע בנוגע למתח שעובר על הרצועות ובתגובה המח מפעיל את השרירים לייצוב הברך.

מנגנון פציעה

קרע ברצועות הצולבות מלווה במנגנון חבלה ברור. במקרה של קרע בצולבת הקדמית, הרבה מהמטופלים מספרים על סיבוב הגוף מעל הברך כאשר כף הרגל מקובעת, לעיתים קרובות המטופלים מספרים על רעש של קריעה או קנאק מהברך בזמן הפציעה ולאחר מכן התנפחות של הברך
(לדוגמא, דריק רוז קורע את הצולבת במשחק בשנת 2012) . את הצולבת האחורית ניתן לקרוע על ידי יישור יתר של הרגל – למשל כניסה של שחקן כדורגל מלפנים בברך של שחקן אחר. בזמן הפציעה מתרחשת בברך תת פריקה של העצמות זו על זו דבר המוביל גם לפגיעת מעיכה של העצמות המפרקיות

קראו עוד על  ארתרוסקופיה ירך - Hip Arthroscopy

סימפטומים

נסו את המאבחן ברכיים האוטומאטי שלנו, תנו למחשב לנחש את הגורם לכאב בברך שלכם אבחון עצמי לברך

ביממה הראשונה לאחר הפציעה הברך צפויה להתנפח, דבר הנפוץ יותר בקרב מטופלים צעירים, הנפיחות הזו נובעת עקב פגיעה בכלי דם יחסית גדולים שנמצאים בתוך הרצועה הצולבת שמדממים לתוך חלל הברך. בימים הראשונים לאחר הפציעה מומלץ לשים קומפרסים קרים על הברך ולקחת משככי כאבים. עקב הנפיחות יהיה גם קושי רב בכיפוף הברך שמלווה בכאבים מקור נוסף לכאבים היא הפגיעה בעצמות שמתרחשת בזמן תת הפריקה של הברך. השלב הראשוני של הכאבים, ההגבלה בכיפוף של הברך והנפיחות לרוב חולף תוך מספר שבועות מהפציעה. טווח התנועה חוזר לנורמלי לרוב עד כשישה שבועות מהניתוח, בשלב זה ניתן לשים לב שהשריר הארבע ראשי ברגל הפצועה קטן באופן משמעותי מהרגל הבריאה, זהו שלב כמעט בלתי נמנע.

לאחר ירידת הנפיחות והכאבים, השארות של תחושה של חסר יציבות בברך בעיקר בתנועות סיבוביות כמו בזמן משחק כדורסל או כדורגל, ואפילו בפעילות יום יום למשל בעת כניסה לרכב מראה על אי ספיקה של הרצועה ועל חוסר תפקוד של הצולבת הקרועה.

אבחנה

בדיקת רופא אורטופד היא השלב הראשון באבחון קרע ברצועה הצולבת. בדיקה יסודית של הברך בידיים של רופא מיומן כגון, ביצוע מבחן מגירה קדמי ומבחן לחמן לצולבת הקדמית ומבחן מגירה אחורי לצולבת האחורית, יכול לתת אינדיקציה טובה לנוכחות קרע רצועה צולבת בברך. בנוסף בבדיקה הפיזיקלית ניתן להתרשם מנוכחות של נוזלים בברך.

intact ACL MRI
intact ACL MRI במרכז תמונת הMRI רצועה צולבת קדמית תקינה

צילום רנטגן, לרוב לא יראה סימנים לקרע צולבת, עם זאת לעיתים אפשר לראות שבר קטן שמלווה קרעים בצולבת הקדמית. הדמיה מגנטית (MRI) של הברך היא בדיקת הבחירה על מנת לאבחן קרע באחת הצולבות. בבדיקה ניתן לראות בצקת בלשד העצמות שאופיינית לאחר החבלה, בנוסף הרצועה הקרועה מודגמת באופן ברור בMRI כך שניתן לראות את הקרע בצולבת בקלות יחסית. פציעות נוספות בברך שמלוות את הקרע בצולבת למשל פגיעות סחוס או קרעים במניסקוסים יכולים להיות מודגמים גם כן.

קראו עוד על  אפוסתרפיה לטיפול בכאב ברכים

טיפול שמרני

בשלב הראשוני קומפרסים קרים לברך, חבישה אלסטית, משככי כאבים ומנוחה עוזרים מאוד לכאבים. לפיזיותרפיה יש מקום של כבוד בקרע של הצולבות, לפני ניתוח ולאחריו. השגת טווח תנועה מלא, עזרה בשיקום השריר הארבע ראשי והורדת נפיחויות הם חלק מהטיפול הראשוני שניתן לקבל בפיזיותרפיה. בהמשך לאחר סיום השלב החריף, חיזוק שרירים ולימוד הברך את המיקום שלה במרחב יכול להביא את הברך למצב שהיא יציבה גם ללא ביצוע ניתוח לשחזור הצולבת.

אינדיקציות לטיפול ניתוחי

טיפול ניתוחי בצולבת קרועה תלוי במספר רב של גורמים:

  1. גיל המטופל – ככל שהמטופל צעיר יותר כך הרווח מניתוח לשחזור הצולבת גבוה יותר. בעיקר מניעת פציעות חוזרות בברך עקב חסר היציבות שלה.
  2. האם הברך יציבה – בריחות חוזרות של הברך גם באנשים בוגרים יותר מהווים אינדיקציה לניתוח – לברך לא יציבה יגרם נזק כגון פגיעה במניסקוסים או פגיעה בסחוס בכל פעם שיש אירוע חסר יציבות שלה.
  3. פציעות רצועתיות נוספות בברך – במקרים של פגיעה רב-רצועתית הצורך ברצועות שישמרו על הברך חשוב יותר.
ACL tear arthroscopic view
ACL tear arthroscopic view במרכז התמונה הרצועה הצולבת הקדמית קרועה בחלקה העליון

תזמון הניתוח

ניתוח לשחזור הצולבת הקדמית לרוב מבוצע כשישה שבועות לאחר הפציעה, לאחר שהנפיחות יורדת וטווח התנועה חוזר להיות כמעט מלא. במקרים של ספורטאים מקצוענים, יש מנתחים המעדיפים לבצע ניתוח קרוב לזמן הפציעה על מנת להחזיר השחקן לכשירות בהקדם האפשרי.

טיפול ניתוחי – שחזור רצועה צולבת

הטיפול המבוצע בקרע של רצועה צולבת הוא שחזור של הרצועה ולעיתים רחוקות מאוד תיקון שלה. שחזור של הרצועה הצולבת מבוצע בעזרת שתל גיד שיכול להיות ממקור עצמי של המנותח או מתורם. שתל הגיד העצמי לרוב נלקח מגיד ההמסטרינגס שנמצא בחלק האחורי של הברך או מהחלק האמצעי של גיד הפיקה. יש יתרונות וחסרונות לכל אחת מהשיטות וכדאי לדון על כך עם הרופא המנתח.

קראו עוד על  תרגילים לשיקום ברכיים

שיקום מהניתוח

השיקום מהניתוח תלוי מאוד בשיטה בה בוצע השחזור של הצולבת ומשתנה בין מנתחים שונים ובין מנותחים שונים לפי מהירות ההתקדמות. חשוב לזכור שהשיקום הפיזיותרפי מהניתוח הוא חלק מהותי לאחר ביצוע ניתוח לשחזור צולבת.

באופן כללי ניתן לומר ששימוש בשתל גיד עצמי מקשה את התקופה הראשונה לאחר הניתוח אך מאיץ את החזרה לספורט, ולעומת זאת שימוש בשתל גיד מתורם עוזר בתקופה הראשונה לאחר הניתוח ברמת הכאבים אך מאט את החזרה לספורט.

לפעמים אפשר גם לתקן רצועה צולבת קרועה!