קרע במניסקוס היא אחת מהפציעות הנפוצות ביותר בברך והסיבה השכיחה ביותר לביצוע ארתרוסקופיה של הברך. הקרע יכול להגרם בעת תנועה סיבובית של הגוף מעל הברך או בעת כיפוף מלא של הברך בעת נשיאת משקל (למשל, pistol squat), בגיל מבוגר יותר הקרע יכול להופיע גם ללא פציעה או חבלה ברורה עקב שינויים ניוונים.

אבחנה ראשונית של קרע במניסקוס מבוצעת בבדיקה פיזיקאלית של הברך על ידי אורטופד, במידה והחשד לקרע גבוה תבוצע בדיקת MRI שתאשר את הממצאים. בדיקת הMRI מאפשרת לראות את המבנים האנטומיים בתוך הברך, כגון – מניסקוסים, רצועות צולבות, סחוסים ועצמות, ונותנת כלים להעריך את השלמות שלהם.

טיפול שמרני של קרע במניסקוס (ללא ניתוח)

במרבית המקרים, הטיפול הראשוני בקרע של המניסקוס הוא טיפול שמרני – פיזיותרפיה, הורדת כאבים ועבודה על טווח התנועה. לעומת זאת, במקרים בהם יש הגבלה בתנועה, בעיקר בישור הברך, יתכן וחתיכה של מניסקוס קרוע מפריעה לתנועה – במקרים אלה ניתן להתקדם לניתוח באופן מהיר יותר. גם במקרים בהם האורטופד המנתח חושב שיש אפשרות לתפור את המניסקוס וכך להחזיר את המצב לקדמותו כדאי לבצע את הניתוח באופן זריז יותר.

אם הקרע לא גדול, ונמצא בשוליים החיצונים של המניסקוס, איזור שבו אספקת הדם טובה והאפשרות להחלמה עצמונית קיימת, ניתן לבצע הזרקות PRP על מנת לעודד ריפוי ללא צורך בניתוח.

טיפול ניתוחי בקרע מניסקוס

הכרות עם ד"ר בוצר והסבר על ניתוח ארתרוסקופיה של הברך לקרע מניסקוס

אם הכאבים וההגבלה בתנועה נמשכים למרות טיפול שמרני, סביר שהאורטופד ימליץ לבצע ארתרוסקופיה של הברך. לפני עשרות שנים הטיפול הניתוחי המקובל היה לבצע כריתה מלאה של המניסקוס הקרוע, לאורך השנים הבינו שבברך ללא מניסקוס מתפתחים שינויים שחיקתיים קשים באופן מהיר יותר. לכן, היום מבצעים כריתה חלקית בלבד של החלקים הקרועים, ובמידה וניתן להציל את המניסקוס, בעיקר באנשים צעירים, אף תבוצע תפירה שלו. במהלך הארתרוסקופיה של הברך, הפעולה הניתוחית השכיחה ביותר לטיפול בקרע של המניסקוס היא הטריה שלו – המנתח מוציא את החלקים הלא יציבים של המניסקוס שמטרידים את הברך. הפעולה הזו נקראת מניסקטומיה והיא מבוצעת בחדר ניתוח בהרדמה כללית למרות שזו פעולה פשוטה שלוקחת מספר דקות בלבד. באופן שגרתי המנותחים משתחררים ביום הניתוח הביתה.

קראו עוד על  אפוסתרפיה לטיפול בכאב ברכים

האם חובה לבצע ניתוח בקרע מניסקוס ומה זה קרע ידית דלי?

לא כל קרע במניסקוס דורש טיפול ניתוחי, לעיתים קרובות ניתן להרגיע את הברך מהפציעה ולהחלים ללא ניתוח. ההחלטה על הניתוח מתבצעת לפי הממצאים בבדיקת הMRI של הברך.

במקרים שקיים קרע ידית דלי של המניסקוס, זה אומר שהמניסקוס נקרע כולו וזז לאזור הפנימי של הברך כך שהתהפך כמו "ידית דלי", במקרים אלה הטיפול הניתוחי חשוב מאוד ויש לבצעו בהקדם האפשרי. בקרע ידית דלי, המניסקוס הקרוע תקוע בברך במקום שמפריע לתנועה ולרוב תהיה הגבלה בישור של הברך. בניתוח, אם ניתן, מחזירים את המניסקוס למקומו ותופרים אותו. לעיתים, במקרים האלה תידרש הליכה עם קביים ללא דריכה על הרגל למשך שישה שבועות.

טיפול בקרע ידית דלי של המניסקוס המדיאלי בברך – תפירה של הקרע

החלמה מניתוח מניסקטומיה ארתרוסקופית

ההחלמה מניתוח הארתרוסקופיה להטריה של קרע במניסקוס קלה באופן יחסי לניתוחים אחרים ולרוב ללא כאבים משמעותיים. מומלץ להשתמש בקביים להליכה בדריכה מלאה למשך מספר ימים, חזרה לעבודה משרדית מתאפשרת תוך יומיים – שלושה. חזרה לפעילות ספורט סביב חודש ימים מהניתוח. במידה ומבוצעת תפירה של המניסקוס, ההוראות לשיקום ולהחלמה ישתנו על פי גודל הקרע ויציבותו לאחר התפירה, במקרים כאלו המנתח יכול להמליץ על הליכה עם קביים ללא דריכה עד לתקופה של שישה שבועות.

הצלחת הניתוח להורדת הכאבים והחזרת הברך לשגרה תלויה בעיקר בפציעות אחרות שיש בברך למשל שלמות הסחוס המפרקי, ומצב השרירים סביב הברך.

הטריה של קרע מניסקוס בניתוח ארתרוסקופיה של הברך
הסבר פשוט על קרע מניסקוסים וטיפול
הוידאו מדגים ניתוח ארתרוסקופיה של הברך אצל גבר צעיר בן 25, במהלך הניתוח נראה קרע במניסקוס הלטרלי אשר עובר הטריה בעזרת שייבר.

הוראות לאחר הניתוח

באופן עקרוני ההחלמה מהניתוח פשוטה, כל עוד לא בוצע תיקון של המניסקוס מותר לדרוך על הרגל, בימים הראשונים צריך להשתמש בקביים. צריך להשאיר את החתכים יבשים במשך חמישה ימים – אפשר למצא את ההוראות לאחר הניתוח בלינק הזה. פיזיותרפיה מתחילים לפי הפרוטוקול לאחר הניתוח שאפשר למצא בלינק הזה.

קראו עוד על  הרצועה הצולבת הקדמית