קרע של המניסקוס היא אחת הפציעות הנפוצות ביותר בברכיים, בגיל צעיר לרוב יתרחש לאחר פציעה טראומטית עם סיפור של חבלה לברך, בגיל מבוגר יותר הפגיעה במניסקוס תהיה בדרך כלל פגיעה שחיקתית ניוונית ותלווה בפגיעה בסחוס המפרקי.
אנטומיה ותפקוד
בברך יש שני מניסקוסים, מניסקוס מדיאלי, שנמצא בצד הפנימי של הברך, ומניסקוס לטרלי שנמצא בצד החיצוני של הברך. המניסקוסים הם מבנים בעלי צורה של חצי סהר המשמשים לשמירה על הסחוס ולעזרה ביציבות הברך. באופן כללי, הברך מורכבת משלוש עצמות, קצה הפמור (עצם הירך) – שבנוי בצורת שני כדורים, החלק העליון של הטיביה (עצם השוק) – שמורכב משני משטחים יחסים שטוחים, והפיקה מלפנים. המניסקוסים מעמיקים את המשטח המפרקי שבין החלקים העגולים של עצם הירך למול החלקים השטוחים של עצם השוק, באופן זה המניסקוסים עוזרים בפיזור הלחצים בין העצמות והורדת הלחץ מהסחוס בברך. כל אחד מהמניסקוסים מחולק לשלושה אזורים – קרן אחורית, גוף וקרן קדמית. אספקת הדם של המניסקוס מגיעה מהשוליים החיצוניים שלו, ולכן מיקום הקרע במניסקוס יכול לקבוע האם ישנה אפשרות שהפציעה תחלים.
מנגנון פציעה
קרע מניסקוס היא הפציעה הנפוצה ביותר שמובילה לכאב ממקור מניסקיאלי בברך. אחת האפשרויות לפציעה של המניסקוס היא על ידי ביצוע כריעה (כיפוף של הברך עד הסוף), בסוף הכיפוף מופעל לחץ גבוה על הקרן האחורית של המניסקוס שעלול להוביל לקרע. גם תנועה סיבובית של הגוף על הברך יכולה להוביל לפגיעה במניסקוסים. לעיתים רחוקות יותר קרע מניסקוס נגרם ללא חבלה ברורה עקב גיל מתקדם, שינויים שחיקתיים בברך או פעילות ספורטיבית לא זהירה.
איך מרגיש קרע במניסקוס?
קרע במניסקוס לרוב יתבטא בכאב באחד מצדדי הברך מעל הסדק המפרקי. הכאב יוחמר בזמן כיפוף של הברך מעבר ל90 מעלות ובפעילות גופנית. במידה וחלק מהמניסקוס הקרוע זז ממקומו והתקפל (למשל, קרע מסוג ידית דלי), אז יכולה להיות הגבלה משמעותית בישור הברך. מצב זה של הגבלה בישור הברך קרוי "ברך נעולה" והוא מהווה את אחת האינדיקציות המוחלטות לטיפול ניתחי בקרע – תפירה או הוצאה יחסית דחופה של המניסקוס הקרוע. במידה והקרע קיים מזה תקופה ארוכה, יתכנו גם כאבים סביב הפיקה ובנוסף כאבים בברך השנייה שנובעים עקב עומס גדול מהרגיל שמופעל עליה.
אבחנה
בדיקת רופא אורטופד היא השלב הראשון באבחון קרע מניסקוס. בדיקה יסודית של הברך יכולה לאבחן קרע מניסקוס באופן די מובהק עוד לפני ביצוע הדמיות.
צילום רנטגן, לרוב לא יראה סימנים לקרע מניסקוס.
תהודה מגנטית (MRI) של הברך היא בדיקת הבחירה על מנת לאבחן קרע מניסקוס את המיקום והצורה שלו. פציעות נוספות בברך שמלוות את הקרע במניסקוס למשל פגיעות סחוס או קרעים בצולבת יכולים להיות מודגמים גם כן.
טיפול שמרני
לא כל קרע מניסקוס שמודגם בMRI דורש טיפול ניתוחי. במידה והברך מתיישרת באופן מלא, הטיפול הראשוני הוא פיזיותרפיה, עבודה על הורדת כאבים, חיזוק שרירים ולימוד הליכה ללא צליעה. לעיתים המתנה של מספר שבועות יכולה להוריד את הנפיחות והכאבים ואת הצורך בניתוח. יש לזכור שבמידה ומדובר בקרע שניתן לתפירה, כדאי להקדם לטיפול ניתוחי מוקדם יותר.
הזרקות סרום עשיר בטסיות (PRP), יכולה להועיל במקרה של קרע חריף של המניסקוס שנמצא במיקום עם יכולת החלמה גבוהה.
אינדיקציות לטיפול ניתוחי
- קרע מניסקוס שלא משתפר עם פיזיותרפיה
- ברך נעולה עקב קרע ידית דלי
- קרע שלפי הMRI ניתן לתיקון על ידי תפירה
מקרים דחופים
ברך נעולה מהווה את האינדיקציה הברורה ביותר לניתוח דחוף בברך.
טיפול ניתוחי – ארתרוסקופיה של הברך
קרע מניסקוס הוא הסיבה הנפוצה ביותר בעולם לביצוע ארתרוסקופיה של הברך. ארתרוסקופיה של הברך הוא ניתוח שמבוצע דרך שני חתכים קטנים בעור דרכם מוחדרת מצלמה מצד אחד וכלים ניתוחיים מהצד השני. במרבית המקרים בניתוח ארתרוסקופיה של הברך מבצעים הטריה של שולי המניסקוס הקרוע עד קבלת מניסקוס יציב, המטרה להשאיר כמה שיותר מהמניסקוס מצד אחד ומצד שני לטפל במקור הכאבים. אפשרות נוספת שמתאימה בעיקר למטופלים צעירים היא ביצוע תפירה של המניסקוס לצורך תיקון שלו.
שיקום מהניתוח
ארתרוסקופיה של הברך הוא ניתוח עם החלמה קלה באופן יחסי. במידה ומבוצעת הטריה של המניסקוס מומלץ לנוח עם הברך ולהימנע ממאמצים למשך כשבוע. רוב המנותחים ירגישו שיפור משמעותי בכאבים כבר בשבוע הראשון לאחר הניתוח ולאחר כשלושה שבועות יוכלו לחזור לפעילות מלאה. חלק מהאנשים, בעיקר כאלו שלא שמרו על מנוחה בשבוע הראשון, יכולים לחוות תהליך שיקום ארוך יותר שיהיה מלווה בנפיחות של הברך וכאבים לתקופה ארוכה יותר.
תפירה של המניסקוס הוא ניתוח עם שיקום ארוך ומשמעותי יותר, בחלק מהמקרים יש צורך ללכת ללא דריכה על הרגל המנותחת למשך עד שישה שבועות עם הליך שיקומי של עד כחצי שנה.
סרטוני וידאו
הסבר קצר על מניסקוסים
טיפול בדיסקואיד מניסקוס קרוע
תפירה של קרע ידית דלי של המניסקוס
This post is also available in: Русский
ומה עושים כשיש קרע בכתף
קרעים בכתף זה נושא אחר לגמרי, הטיפול בקרע תלוי במשתנים רבים, בהם גודל הקרע והמטופל עצמו .מציע לפנות לבדיקה וליעוץ אורטופד מומחה.
תודה רבה
מה עים כאבים בכתף
שמעון היקר, קשה לענות לשאלה כללית כל כך. נסה לפנות אלי בפרטים ברורים יותר בפרטי.
Dorit Danialy
אצלי הבעייה שלפני כשלושה חודשים אמרו לי שיש לי דלקת בגידים וברצוע בכתף ונתנו לי טיפול אך הוא לא עזר ועכשיו חושבים שיש קרע. יש אולי משהו שיכול לעזור נגד הכאבים כי זה ממש מציק ומגביל בתנועה
יש הרבה טיפולים לכאב בכתף, החל מזריקות וכלה בניתוח. לא אוכל לתת תשובה מדוייקת בשלט רחוק
תסתכל בעמוד הזה https://botser.com/category/%D7%94%D7%96%D7%A8%D7%A7%D7%95%D7%AA-%D7%9C%D7%9E%D7%A4%D7%A8%D7%A7%D7%99%D7%9D/
שלום דוקטור,
שמי אלי בן 42 כאבים חזקים בברך לאחר כדורסל.לא חבלה אלא פשוט כאבים שהיו והחמירו עם המשחק.
בצילום רנטגן שנעשה ממש לאחר המשחק לא היו ממצאים.
במיפוי עצמות +SPECT חודש לאחר הכאבים התגלו הממצאים הבאים:
המיפוי הדגים קליטת יתר פתולוגית במדור המדיאלי
של הברך הימנית.
מתאים לנזק מניסקיאליץ
אין לשלול necrosis Avascular
שאר המיפוי ללא ממצא חריג
יש לציין שאני לאחר 5 שבועות מהפגיעה יכול לכופף כמעט באופן מלא את הברך עם כאבים לא חזקים.
אני יכול ליישור את הברך ולרוב הולך כמו שצריך, לאחר הליכה מרובה שוב חוזרים הכאבים.
האם לדעתך לפי התיאור שנתתי טיפול פיזואוטרפיה מספיקים או שצריך להתחיל לחשוב על ניתוח?
תודה והמשך יום מוצלח.
אלי שלום,
לפי התיאור שנתת, הבדיקה שאתה זקוק לה היא MRI של הברך על מנת לזהות במדויק את הפציעה ולהחליט נכון על הטיפול הדרוש.
דר שלום רב
שמי איתמר ואני בן 16 לפני משהו כמו 4 חודשיים בעטתי בכדור והרגשתי תחושת סיבוב של הברך עשיתי בדיקות ושללו לי מינסקוס לטארי ואמרו שאם יש לי כאבים עוד 3 שבועות לחזור עבר מאז 4 חודשיים ואני בלי כאבים אך לאחרונה התחילו לי כאבים לא חזקים במיוחד ולא ממש מפריעים באותו המקום יכול להיות שזה בגלל שינויי מגז האוויר ובנוסף שאני יורד במדרגות אני שם תיד באותו המקום ואני מרגיש קאנקיים בירידה. אין לי הגבלת תנועה.
אני מתאמן לקראת גיבוש מטכל ולא רוצה שדבר זה ידפוק לי את הכל האם כדי לשים חשיבות על זה אשמח אם תענה לי בהקדם האפשרי.
הי איתמר,
אם הכאבים נמשכים חצי שנה מהפציעה יש צורך בבירור מקיף שיכלול MRI. צריך לזכור שבאנשים צעירים, בעיקר עד גיל 20, כאשר מאובחן קרע של המניסקוס רצוי לתפור אותו חזרה למקום בהקדם האפשרי.
שלום וברכה לצערי לפני מספר שבועות
סובבתי את הברך ונקבע לי תור לעשית בדיקה אמ אר אי , אני ממתין לפנעוח כשבוע כדי לחזור לאורתפד לפי כל הסרטונים באינטרט
נקרע לי המינסקוס בדרגה חמורה לא יכול ליישר את הברך בכלל היא נעולה האם חייב לעבור ניתוח? ובמידה וכן כמה זמן זה נמשך?
וזה בהרדמה מלאה? אשמח להסבר תודה
אריה שלום,
קרע מניסקוס עם ברך שלא מתיישרת – ברך נעולה, בהחלט מהווה אינדיקציה חזקה לצורך בניתוח.
הניתוח נעשה בשיטה זעיר פולשנית תוך הכנסת מצלמה לברך, לוקח לרוב סביב חצי שעה ונעשה בהרדמה כללית לא עמוקה.
במקרים יוצאי דופן הניתוח נעשה בהרדמה ספינאלית או מקומית בלבד.
דר' בוצר שלום רב,
אשמח להתיעץ איתך:
אני בת 35, בעקבות תאונת סקי עברתי ניתוח לשחזור רצועה צולבת קדמית ACL (לפני שלוש שנים), חזרתי לפעילות ספורטיבית מלאה, כולל ריצות. לפני מס' חודשים סובבתי את הרגל וקרעתי את המיניסקוס (קרע ידית דלי) ולכן עברתי עוד ניתוח של הטריה של המיניסקוס המדיאלי. השאלה היא, מה הפעילות הספורטיבית המומלצת, כדי להקטין את הסיכון להישנות בעיות הברכיים? האם ניתן לחזור לרוץ או שמומלץ להחליף לפעילות ספורטיבית פחות מעמיסה על הברכיים?
תודה רבה מראש,
פולינה
שלום ד"ר,
אני מתקרב לגיל 59. מזה מספר חודשים אני מרגיש כאבים בברך ימין. אני יכול ליישר אותה עד הסוף אך אינני יכול לכופף אותה עד הסוף.
היום קיבלתי את תוצאות ה- MRI (האורתופד שלי בחופשה) ולכן אשמח לחוות דעתך לטיפול הנדרש:
"נוזל תוך מפרקי בנפח מוגבר. יש קרע מורכב של הקרן האחורית וגוף המיניסקוס המדיאלי. רוב הקרע אופקי עם רושם של ציסטה מניסקיאלית קטנה בגבול האחורי של המיניסקוס. הרצועות הצולבות והרצועות הצידיות רציפות ללא קרע. אין בצקת מח עצם. יש אי סדירות מינימלית של סחוס בקונדיל הפמורלי המדיאלי המרכזי. שינויים קלים בעוצמת אות הסחוס בפיקה. הגידים שמורים.
לסיכום:
קרע אופקי נרחב עם ציסטה מניסקיאלית קטנה במיניסקוס המדיאלי.
מוקדים סחוסים קלים בקונדיל הפמורלי המדיאלי המרכזי ובפיקה תפליט מפרקי."
תודה,
דוד
שלום רב, אני בת 55. בתי הייתה מאושפזת במשך ארבעה ימים והייתי איתה במשך ארבעת הימים רצוף. ישבתי וישנתי על כיסא במשך כול הזמן הזה. התפתחו אצלי כאבים עזים כשישבתי וכפפתי את הברך וצליעה חזקה. רנטגן וסיטי לא הראו דבר ושום טיפול תרופתי לא הביא לשינוי. עשיתי MRI והגיעה תוצאה האומרת שנראה קרע רדיאלי במעבר שורש-קרן אחורי. התוכל בבקשה להסביר מה זה ומהם דרכי הטיפול? תודה ויום טוב, יעל.
שלום רב
אני בת 40
כבר 7 שנים סובלת מכאבים בברך שמאל
עברתי ניתוח ארתרוסקופיה ב2015(מיניסקוס מידיאלי)
לאחר קושי בהחלמה וכשחלפו שלוש שנים מהניתוח הראשון,החמרה בכאבים.בבירור mri,שוב קרע מפוצל במידיאלי ברך שמאל
שוב ניתוח 2018,ארתורוסקופיה נוספת ברך שמאל.
היום שנתיים וחצי אחרי ניתוח השני עם כאבים שלא עוזבים לרגע כבר שבע שנים,בדיקת mri מראה עוד קרע עכשיו בשורש המיניסקוס.
מיועדת לניתוח עיגון שורש המיניסקוס.
אציין כי איני ספורטאית ולא עוסקת בספורט אתגרי.
האם יכול להיות מצב שיקרע שוב?
ומתי צפוי להגמר הסיוט הזה?ידוע לי שלא מבצעים החלפת ברך בגילי אך האם לא עדיף כדי לקבל איכות חיים?
אשמח לדעתך
עדי שלום,
מצטער לשמוע על הסאגה שאת עוברת. אכן באנשים צעירים אנחנו מנסים להמנע מהחלפה מוקדמת של המפרק על ידי ניתוח ארתרוסקופיה או טיפול בזריקות.
באופן כללי, במידה ויש סימנים חיובים לקרע מניסקןס בבדיקה כגון קליקים או נעילות של הברך ניתוח הארתרוסקופיה צפוי להיות יעיל. לעומת זאת אם יש חסר ברקמת מניסקוס וכאב ללא סימנים של בעיה מכאנית הסיכוי של הניתוח הנוסף להועיל לא גבוה.
שלום עדי,
קשה להעריך או להמליץ על טיפול מבלי לראות את כל הנתונים. עם זאת, באופן כללי, לאור גילך הצעיר כדאי לנסות לשמר את הברך ולא לבצע החלפה של הברך.
שלום רב, האם כאשר יש לי קרע ברצועה או במיניסקוס בברך אחת זה מעלה את הסבירות לנזק בברך השנייה כתוצאה מהפעלת עומס עליה?
באופן עקרוני כן
אבל קשה להוכיח בבית משפט
שלום וברכה
לאחר סיבוב ברך במשחק כדורגל, לאחר כמה ימים של נפיחות בברך, החל לי מצב של נעילת ברך, חוסר ישור בערך של כ-12 מעלות,
לציין בן 60 פעיל ספורטיבית(כדורגל), משחק פעמיים בשבוע בין חברים, לאחר mri קרע במיניסקוס מדיאלי,
מעוניין בהמלצה לטיפול מאחר וטיפול שמרני לא עוזר,
הומלץ לי ניתוח ארטרוסקופיה לנסות לתפור את המיניסקוס
אודה על המלצה.
היי אמנון, אמנם אני מגיב באיחור רב,
אבל נשמע שיש לך קרע ידית דלי של המניסקוס – זאת אומרת שהמניסקוס הקרוע תקוע ומפריע לברך לזוז. במקרה כזה אכן מומלץ לעבור ארתרוסקפיה של הברך. עם כל זאת, אני מסתייג מתפירה של קרע מניסקוס מסוג ידית דלי בגיל 60 – הסיכוי של התפירה להצליח לא גבוה ולכן יש סיכוי גבוה לניתוח חוזר.
שלום רב ביצעתי בדיקת Mri עקב כאבים בברך ימין כמו כן בפיענוח רשום מספר אם אפשר לעשות לי סדר כי אני מבין כלום מזה
-מודגמת ציסטה סינוביאלית סביב גיד הפופליטאוס בחלקו הדיסטלי
-מניסקוס מדיאלי אות פסי מוגבר באיזור הקרן האחורית אך אינו מערב משטח מפרקי בצורה מובהקת .
-שחיקה סחוסית אם אי סדירות בפאצט המידיאלי של הטרוכלאה עם ציסטות סובכונדלריות סמוכות .
אשמח לעזור לי בפיענוח זה ומה עלי לעשות
היי שמוליק,
לפי פיענוח הMR שלך, נראה שיש פגיעה סחוסית בפיקה, ודלקת בחלק האחורי של הברך.
קשה ליעץ מבלי לבדוק את הברך ולעבור על בדיקת הMR לעומק, אשמח אם תגיע למרפאה בכדי שנמצא פיתרון מתאים לבעיה שלך.