קרע גלוטאוס מדיוס מאובחן בבדיקת MRI

קרע של גיד הגלוטאוס מדיוס הינה פגיעה לא נפוצה במפרק הירך שיכולה לגרום לכאבים עזים ואף לצליעה חמורה. לא יוצא דופן שהקרע מאובחן בתחילה בטעות כטרוכנטריק בורסיטיס ומטופל בזריקות של קורטיזון, זריקות שאף עלולות להחמיר את המצב. הקרע  מתרחש בעיקר בקרב נשים מעל גיל ארבעים ללא נפילה ברורה או חבלה, ככל הנראה עקב מבנה האגן השונה של נשים. אצל גברים ואצל נשים צעירות יותר הקרע יופיע לרוב לאחר חבלה ברורה. היחס בין נשים לגברים בקרע של הגלוטאוס מדיוס הוא בערך אחד לעשר לטובת הנשים.

קצת אנטומיה, בין שרירי הישבן ישנם שלושה שרירים שעונים לשם גלוטאוס. אחד גדול, גלוטאוס מקסימוס שנותן את הנפח לישבן, אחד בינוני, גלוטאוס מדיוס שהוא השריר העיקרי שעושה הרחקה של הרגל מהגוף ועוזר ביציבה, והאחרון, גלוטאוס מינימוס שנמצא הכי קרוב למפרק הירך ועוזר לפעולת הגלוטאוס מדיוס. לשריר הגלוטאוס מדיוס צורה של מניפה והוא מתחבר בחלקו העליון אל עצם האגן ובחלקו התחתון עם גיד שטוח אל הטרוכנטר הגדול, ה"תפוח" שניתן למשש בצידי הירך.

תמונה של מבחן טרנדלנבורג חיובי לקרע גלוטאוס מדיוס משמאל
מבחן טרנדלנבורג חיובי לקרע גלוטאוס מדיוס משמאל

איך מתבטא קרע של הגלוטאוס מדיוס?

כאב בצד הירך, קושי בשכיבה על הצד ולעיתים אף צליעה ברורה הן התלונות הנפוצות ביותר. חלק גדול מהמטופלות יספרו שעברו מספר רופאים ואף זריקות סטרואידים לאזור הטרוכנטר הגדול באבחנה של טרוכנטריק בורסיטיס  ללא הטבה. הבדיקה הקלאסית לאי ספיקה של הגלוטאוס מדיוס תוארה על ידי כירורג גרמני בשם טרנדלנבורג. במאמרו שפורסם בשנת 1895, טרנדלנבורג מתאר שצידו השני של האגן מתרומם מעלה בעת עמידה על רגל אחת כאשר השריר תקין ולעומת זאת נופל מטה כאשר שריר הגלוטאוס מדיוס אינן מתפקד. לעיתים קרובות כאשר יש קרע של גיד הגלוטאוס מדיוס קיימת גם פגיעה מקבילה במפרק הירך – פגיעה סחוסית או קרע בלברום, במקרים שכאלו יש לבדוק את טווח תנועת מפרק הירך, והאם יש כאבים במבחנים לגירוי הלברום האצטבולרי.

קראו עוד על  פציעות של מפרק הירך, פירוט מקיף של כל פציעה - אבחנה וטיפול

איך עושים אבחנה של קרע גלוטאוס מדיוס?

תהודה מגנטית (MRI) של האגן עם הדגמה של שתי הירכיים היא הדרך הטובה ביותר לאבחן קרע של גיד הגלוטאוס מדיוס. בבדיקה ניתן לראות האם מדובר בקרע מלא שבו חסר המשכיות באזור האחז אל הטרוכנטר הגדול, או שמא מדובר בקרע חלקי שבו רק הפרדה של הגיד מהעצם אך ללא הסטה שלו. הבדיקה לרוב מאפשרת גם להעריך את מצב הסחוס המפרקי ולעיתים, אם הבדיקה באיכות גבוהה מספיק, אף את הלברום.

קרע גלוטאוס מדיוס מאובחן בבדיקת MRI
קרע גלוטאוס מדיוס כפי שנראה בבדיקת תהודה מגנטית בירך שמאל

טיפול בזריקות טסיות – PRP

במידה ומדובר בקרע חלקי של הגלוטאוס מדיוס ניתן לבצע סדרה של הזרקת טסיות תחת הנחיית אולטרסאונד לאזור הקרע. הטסיות שנחשבות כ"בית חרושת" לגורמי ריפוי וגדילה יכולות לעזור בריפוי מלא של הקרע ולעיתים אף למנוע ניתוח, כל זאת כמובן בשילוב של פיזיותרפיה ואף הידרותרפיה. הזריקות מבוצעות פעם בשבוע במשך שלושה שבועות. בזמן ההזרקות ועד שבוע לאחר ההזרקה האחרונה מומלץ להמנע מפעילות גופנית.

טיפול ניתוחי בקרע גלוטאוס מדיוס

במידה ובבדיקת הMRI נראה שהקרע מלא ועם תזוזה או שהטיפול השמרני לא הצליח – המשכות הכאבים או חולשת השריר וצליעה, יש מקום לבצע תפירה של הגיד חזרה אל הטרוכנטר הגדול. הניתוח יכול להיות מבוצע באופן פתוח או בשיטה ארתרוסקופית. במרבית המקרים הניתוח הארתרוסקופי ישלב גם טיפול בפציעה התוך מפרקית כגון תפירה של קרע לברום ותיקון מבנה קאם. לאחר הניתוח יש צורך בשימוש בקביים ובמקבע ירך למשך תקופה של עד שישה שבועות שתלווה בפיזיותרפיה לשיקום השריר. במרבית המקרים כשבוע לאחר הניתוח תבוצע הזרקת PRP בודדת לאזור התפירה על מנת לעזור לגיד להחלים טוב יותר. ככל שהניתוח מבוצע קרוב יותר לפציעה כך ההחלמה קלה יותר והסיכוי של הניתוח להצליח גבוה יותר.

קראו עוד על  מבחן לחמן לבדיקת חסר יציבות קדמית של הברך