ריצה, כידוע לכולנו, היא פעילות גופנית מאוד פופולרית ובדרך כלל גם מאוד בריאה, אולם לא לעולם חוסן ולעתים מתרחשות פציעות. כשאצנים נפגעים במפרק הירך הם מתקשים לרוץ, מקטינים טווחים ולעתים קרובות אף מפסיקים את הפעילות לחלוטין כשהכאבים מחמירים. מטופלים רבים שואלים אותי האם תהיה חזרה לריצה אחרי ארתרוסקופיה של הירך. ואכן, מאמרים רבים שהתפרסמו בשנים האחרונות הראו שמדובר בניתוח עם תוצאות מצוינות בכל הנוגע לחזרה לספורט, בעיקר כאשר מבוצעת בחירה מתאימה של מטופלים, אך מה התשובה הספציפית לגבי ריצה?
מחקר שנערך בשיקאגו
בגיליון ינואר 2017 של העיתון האמריקאי לרפואת ספורט (AJSM), מפרסם ד"ר שיין נו מחקר עם תוצאות פנומנליות ומדווח כי 94 אחוזים מהמטופלים חזרו לריצה לאחר ניתוח ארתרוסקופיה של הירך.[cite]27620622[/cite] קבוצת המחקר שלו כללה 51 מטופלים בגיל ממוצע של 26, שאינם אצנים מקצוענים והפסיקו לרוץ בממוצע כשמונה חודשים לפני הניתוח, שישה מהם עברו ניתוח דו צדדי. בניתוח בוצע לכל המטופלים תיקון של מבנה התפס, טיפול בלברום וסגירה של הקופסית של המפרק. לאחר הניתוח בוצע שיקום לפי הפרוטוקול (בתמונה), שכלל הליכה עם קביים בדריכה של 10 ק"ג למשך שלושה שבועות וחזרה הדרגתית לפעילות גופנית. הנחקרים התבקשו לציין מתי חזרו לריצה ללא כאב משמעותי באזור הירך בשנתיים שלאחר הניתוח.
חזרה לריצה לפי המאמר
הממצאים העלו כי זמן החזרה לריצה ללא כאב משמעותי היה בממוצע שמונה חודשים וחצי מהניתוח, ומרחק הריצה הממוצע ירד מ-15.5 קילומטר לשבוע ו-4.6 שעות שבועיות לפני הפסקת הריצה ל-10.5 קילומטר לשבוע ו-3 שעות שבועיות לאחר החזרה לריצה. שלושה מטופלים בלבד לא חזרו לריצה, כשמתוכם לאחד הייתה פציעה חוזרת 17 חודשים לאחר הניתוח, לשני הייתה פציעה מורכבת שכללה בקע ספורטאים ולשלישי הניתוח לא פתר את הבעיה, הוא סבל מתפס והגבלת התנועה לא השתפרה עם פיזיותרפיה גם לאחר הניתוח. עוד נמצא כי גורמים שעיכבו את החזרה לריצה ללא כאב היו הפסקת ריצה שהתרחשה למעלה משמונה חודשים טרם הניתוח ומשקל עודף (BMI גבוה), ללא הבדל מגדרי. שאלוני תוצאות שמולאו על ידי הנבדקים (patients reported outcome) הראו שיפור משמעותי ברמת הכאבים ובפונקציונאליות של הירך אצל מרבית המטופלים, ושפגיעה בסחוס המפרקי שנצפתה במהלך הניתוח מהווה גורם מנבא לתוצאות פחות טובות.
לסיכום, ניתן לומר בלב שלם כי בבחירה נכונה של המנותחים, ארתרוסקופיה של מפרק הירך הוא ניתוח בטוח שמאפשר חזרה לריצה בקרב שיעור גבוה מהאצנים שעוברים אותו.
שנה וחודשיים לאחר הניתוח, רצתי אתמול לראשונה 10 ק"מ. לא האמנתי שזה יהיה אפשרי.. הרגשה מדהימה! תודה מכל הלב ❤
אלופה!!!!
שמח לשמוע! תודה כל העדכון
Gur Ben-zeev
אני כמעט שנה אחרי הניתוח מצליחה לרוץ 5 ק"מ מאוד לאט ועדיין בכל פעם שכואב מפסיקה מהפחד שהבעיה חוזרת .
במאמר באמת כתבו שפחד מפציעה חוזרת הוא אחד הגורמים שעוצרים את המטופלים מלרוץ.
בנוסף, יש גם הבדל בשיקום בגילאים שונים – יש מטופלים צעירים שחוזרים לריצה מלאה כבר לאחר שלושה חודשים מהניתוח.
טוב אני כבר לא צעירה לצערי …
בכל מקרה נשמע שאת בכיוון הנכון
האם ניתוח כזה מתבצע גם כשיש שחיקה של המפרק ?
במקרים מסויימים אפשר לבצע ארתרוסקופיה גם כאשר יש שחיקה, לפעמים אפילו אם כבר דובר על החלפה של הירך
תודה על תגובתך.
המליצו על החלפת מפרק.
מומלץ
מדובר באנשים צעירים לפי המחקר…השאלה איך הוא משפיע על אוכלוסייה מבוגרת יותר שיש לא מעט רצים בגילאים מבוגרים יותר…כמו גילאיי 50 , 60 .
הכל עניין של ציפיות.
ככל שהגיל עולה כך ההחלמה איטית יותר, אבל שיפור ניכר בכאבים ביום יום ובפעילות גופנית צפוי אצל רוב האנשים.
כיף לראות שהמחקרים מראים שאנשים חוזרים אחרי ניתוח ושיקום לפעילות גופנית
רק חשוב לציין שהשיקום אחרי ניתוח הוא הכרחי להצלחת הניתוח ולא סתם שיקום אלא שיקום פיזיותראפי וחזרה הדרגתית לפעילות עד לפעילות מלאה. וכדרך אגב יש חשיבות לשיקום פיזיותראפי גם לפני הניתוח.
נכון ונכון.
פיזיותרפיה טובה לפני ואחרי הניתוח יעזרו מאוד לשיקום מהיר וטוב יותר.
אוסף אפילו ואומר שלעיתים פיזיותרפיה טובה יכולה להוריד את הכאבים לפני הניתוח לרמה מזערית.
מהממת
Hadar Gluska