הלברום של מפרק הירך הוא טבעת של סחוס שעוטפת את האצטבלום (החלק הקעור במפרק הירך) ותפקידו להעמיק את המפרק ולעזור ביציבות שלו. הלברום בירך הוא המקבילה האנטומית של המניסקוס בברך או הלברום בכתף. קרע של הלברום הוא אחד הגורמים הנפוצים ביותר לכאבים שנובעים ממפרק הירך. כאשר הלברום קרוע רוב האנשים יתלוננו על כאב במפשעה, אך לעיתים גם בברך, האבחנה מבוצעת על ידי בדיקה פיזיקאלית של הירך ובדיקת MRI עם הזרקת חומר ניגוד לתוך המפרק. במידה והכאבים לא חולפים למרות טיפולי פיזיותרפיה יהיה צורך לבצע ניתוח ארתרוסקופיה של מפרק הירך על מנת לטפל בלברום הקרוע.

איך מרגיש קרע בלברום במפרק הירך?

מרבית האנשים יתלוננו על כאב באזור המפשעה או בחלק הצדדי של הרגל. אופייני שהכאבים מחמירים בקימה מישיבה, בישיבה ממושכת, בהליכות מעל עשר דקות ובפעילות גופנית. במנוחה או בשכיבה לעומת זאת הכאב קל יותר או אף איננו. מכיוון ומפרק הירך הוא ציר מרכזי בגוף, בפגיעה במפרק הירך יכולים להופיע גם כאבי גב תחתון. תלונה נפוצה נוספת הוא כאב בברך, לעיתים קרובות התלונה העיקרית בקרע לברום הוא כאב בברך ולא במפשעה וזאת עקב עומקו של מפרק הירך. דבר נוסף שניתן להרגיש בקלות הוא חוסר סימטריה בין הרגלים בהבאת הברך למיטה בישיבת פרפר – הרגל הפגועה תהיה גבוהה יותר באופן משמעותי מהרגל הבריאה. אפשר לקרא בפוסט הזה עוד על כאב ממפרק הירך.

איך מאבחנים קרע בלברום במפרק הירך?

האבחנה הראשונית היא על ידי בדיקת הירך על ידי האורטופד. האורטופד יבצע כיפוף של הירך לכיוון הבטן וסיבוב פנימה (נקרא מבחן אימפינג'מנט) תנוחה שתגרום לכאב משמעותי אצל מרבית האנשים עם קרע של הלברום. הבדיקה הבאה שתבוצע לצורך אבחנה של קרע לברום היא בדיקת תהודה מגנטית – MRI של הירך. במרבית המקרים יש צורך לבצע את הבדיקה תוך הזרקת חומר ניגוד תוך מפרקי (MRI ארתרו) דבר שמאפשר לראות את קרע הלברום בצורה ברורה יותר. עם זאת, במכשירי MRI מתקדמים וכאשר למטופל יש קרע לברום גדול ניתן לאבחנו גם ללא הזרקת חומר ניגוד. צריך לזכור שלמרות שבדיקת הMRI היא בדיקה מצויינת על מנת לאבחן קרעים בלברום, היא עדיין לא מדוייקת במאת האחוזים, כך שיתכן שיש קרע בלברום למרות שהבדיקה לא תדגים זאת.

קראו עוד על  כאב שנובע ממפרק הירך עלול להיות מפוספס, להתעכב ולהחמיר

האם חובה לעבור ניתוח כאשר יש קרע בלברום?

לא. יש אנשים רבים עם קרע של הלברום שלא סובלים מכאבים משמעותיים שדורשים טיפול ניתוחי. הטיפול הראשוני יהיה תרגול עצמי של מפרק הירך וטיפולי פיזיותרפיה לחיזוק שרירי הליבה והשרירים שסובבים את הירך. כאשר הקרע ללא תזוזה גדולה וחדש באופן יחסי ניתן לבצע הזרקה של טסיות (PRP) למפרק הירך על מנת לעזור לקרע להחלים.

מה עושים בניתוח ארתרוסקופיה של הירך?

תפירת לברום במפרק ירך עם ארבעה עוגנים

תפירת לברום במפרק ירך עם ארבעה עוגנים

ארתרוסקופיה של מפרק הירך, הוא ניתוח חדש באופן יחסי שמאפשר להגיע אל המפרק העמוק הזה, לראות את הקרע בלברום במפרק הירך ולטפל בו. במרבית המקרים יבוצע תיקון של הקרע תוך שימוש בחוטים וקשירה שלו חזרה למקומו המקורי. בנוסף במהלך הניתוח יבוצע תיקון של הליקוי במבנה העצמות שהוביל מראש לפגיעה הלברלית. לעיתים רחוקות יותר כאשר הפגיעה בלברום מאוד מתקדמת ולא ניתן לבצע תפירה יבוצע ניקוי של החלקים הקרועים, פרוצדורה שנקראת הטריה או דבריטמנט בלועזית. שחזור של הלברום בעזרת שתל גיד או בעזרת רקמות מאזור הקרע יבוצע במקרים מיוחדים.

לסיכום

הלברום במפרק הירך הוא המקבילה של המניסקוס בברך, קרע שלו יגרום לכאבים חזקים במפשעה שמוחמרים בעיקר בפעילות גופנית. ניתן לטפל בקרע לברום בזריקות PRP או בפיזיותרפיה ובמידה ולא מצליחים להעלים את הכאבים יהיה צורך להתקדם לארתרוסקופיה של הירך לצורך תיקון מבנה העצמות וטיפול בקרע.

This post is also available in: Русский